Az egyre enyhülő tavaszi időjárás a Mecsekben a hóvirág, az ibolya, az illatos hunyor mellett kicsalogatta a medvehagymát is az avar alól. Ilyenkor pedig már a turisták is ellepik a mecseki lankákat. Igen, de minden valamire való gyalogtúrának célja kell, hogy legyen. Célozzuk meg most Pécsről kiindulva a Közép-Mecsek fái alatt megbúvó Cirkó-forrást.

Akár egy kis körtúrát is tehetünk

A Cirkó-völgy, az elhelyezkedését tekintve a Nagy-mély-völgyben és a Meleg-mányi-völgy között összeköttetést jelentő Petnyák-völgyben található. A forrást, a zöld jelzésű turistautakat követve, a patakmederben lelheti fel a lelkes bakancsos turista.

Joggal mondható, hogy a Mecsek egyik legszebb túraútvonalát követve haladhat a kiránduló és a hegynek vízben gazdag völgyeiben ér célba a kirándulása. A Cirkó-forrás könnyen megközelíthető, induljunk el akár a Tubes-kilátótól, akár a Dömör-kaputól, akár a Misináról. A minden évszakban csodás útvonalat ilyenkor megszínesítik és megillatosítják a kora tavaszi ibolya virágai és a medvehagyma már kikandikáló levelei.

Kitűnően jelzett turistautak mentén haladhat a kiránduló a Mecsek lankáin. Néhol közepes, nem túl megerőltető emelkedők, lejtők várják a tavaszi túrázót.

A Cirkó-forrásnak a völgytalpon futó patak déli oldalában, közvetlenül a patakmeder szélén, a meder szintjével közel azonos magasságban van a forrásküszöbe. A szárazon rakott kövek tetején, márványtáblán jól látható, leolvasható a forrás felirata.

A Cirkó-forrás meglepően jó vízkibocsátású, mivel folyamatosan bő kifolyású, a hivatalos oldalak információi alapján elmondható, hogy 20–50 liter vizet ad percenként.

A csordogáló forrás, és a medvehagyma a tavasz ígéretét rejti

Az elhelyezkedéséből adódott a Cirkó-forrás elnevezése, a Petnyáki-völgy és a Nagy-mély-völgy által közrefogott hegyhátat ugyanis Cirkó-hegynek nevezik, és ebből adódóan a forrás innen kapta a nevét.

A cirkó szó jelentésének érdekessége pedig az, hogy templom a szó eredeti jelentése, vagyis az elnevezés okán feltételezhető, hogy a forrás és a hegy közelében egykor templom volt található.