Március 22. az 1993 óta minden évben megtartott Víz Világnapja. A világméretű esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető tiszta víz fontosságára, és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

Az idei Víz Világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizeinket és környezetünket fenyegető válság megoldása a jó irányba tett lépések felgyorsításában rejlik. Mindannyian függünk a víztől, ezért mindenkinek van tennivalója ebben a kritikus időszakban. Az ENSZ által szervezett globális világnap 2023-ban arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy mindennapi vízhasználati szokásaink megváltozzanak, takarékosan bánjunk a vízzel.

Az ENSZ szerdán háromnapos vízügyi konferenciát is szervez 171 ország több mint száz miniszterének és rengeteg szervezet részvételével.

Az ENSZ friss vízügyi jelentése szerint a világ lakosai 26 százalékának nincs tiszta ivóvize, 46 százalékának nincs hozzáférése WC-hez – írja az MTI. A világnap alkalmából hozta nyilvánosságra az ENSZ a 2023-as Vízügyi világjelentést, ami ajánlásokat is megfogalmaz a jövőre nézve. A szervezet célja, hogy 2030-ra mindenkinek biztosítsa a tiszta vízhez és az alapvető higiénia részét képező WC-hez való hozzáférést. A jelentés szerint ennek költségei évente 600 milliárd és egybillió dollár között lehet.

Az elmúlt 40 évben évente egy százalékkal emelkedett a vízfelhasználás, ami a folyamatos népességnövekedés, a gazdasági fejlődés és a fogyasztói szokások miatt 2050-ig folyamatosan növekedni fog.

A víz 70 százalékát a mezőgazdaság használja fel, ezért alapvető célkitűzés az öntözést hatékonyabbá tenni. Az ENSZ szakértői arra is számítanak, hogy az éghajlatváltozás hatására „növekedni fog a szezonális vízhiány a vízbő régiókban, mint Közép-Afrikában, Kelet-Ázsiában és Dél-Amerika egyes részein, és romlani fog a helyzet ott, ahol már most is víz szűkében vannak, például a Közel-Keleten vagy az afrikai Szaharában”.

Forrás: 444, MTI