Lakosságfelkészítési napot tartott a Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a pécsi Lauber Dezső Sportcsarnokban – írja az igazgatóság a honlapján. A gyakorlat során több mint négyszázötven gyereket mentettek ki az épületből.

A gyakorlat alaphelyzete szerint Pécs városát földrengés érte, emiatt szükségessé vált a Lauber Dezső Sportcsarnok megnyitása az otthonukat elvesztett lakók részére. A katasztrófavédelem állománya mellett önkéntesek, mentőszervezetek segítségére is szükség volt a befogadóhely teljes kialakításában, a folyamatos üzemelés feltételeinek biztosításában, a befogadottak ellátásában.

A gyakorlatról videót is közzétettek:

Egri Krisztián tűzoltó alezredes előadásával indult a program, aki prezentációjával elmagyarázta a hallgatóságnak, mi is az a katasztrófa és annak milyen fajtái vannak. „A katasztrófák egy része miattunk keletkeznek, ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk egymásra és tanítsuk a fiatalokat. Hiszen vannak olyan dolgok, amik elkerülhetetlenek – ilyen a földrengés.”

A diákok ezután Kopasz Zsolt tűzoltó százados beszámolóját hallgathatták végig, aki a törökországi földrengésnél tapasztaltakról beszélt. A HUNOR tagjaként ő is részt vett a mentésben – előadásában többször is kitért az emberi élet fontosságára és arra, hogy meg kell becsülnünk, amink van.

A program ezután interaktívvá vált. A gyerekek előbb az újraélesztést tanulták meg, majd szimulált katasztrófahelyzetekkel szembesülhettek. A földrengés hirtelen az épületben érte őket: a lelátó – ahonnan az előadásokat hallgatták – összeomlott, a lépcsőket elzárta a törmelék. Az egyetlen járható út kötélpályán keresztül volt elérhető. Az alagsor füsttel, porral telítődött: vakon kellett elhagyniuk a folyosót, amelynek a végén már csak egy kis kúszóalagút volt járható.

A nap végén minden gyereket sikerült „kimenteni”, reméljük, hogy a valóságban erre nem kell sor kerüljön!