Az Erdők Nemzetközi Napjához kapcsolódva, március 22-én megnyílt a nagyközönség számára a Mecsekerdő Zrt. legújabb beruházása, a Mecsek kulturális, természeti és ipartörténeti világát bemutató Mecsek Discovery Center (MDC). Az új létesítmény Árpádtetőn található. Az elmúlt évek legnagyobb mecseki ismeretterjesztő beruházása, az EAGLE elnevezésű, horvát-magyar együttműködésben, Európai Uniós támogatással megvalósult nemzetközi ökoturisztikai fejlesztés részeként.

Az impozáns létesítmény a Mecsek szívében, Pécs városa fölött található, Árpádtető már eddig is fontos helyszíne volt a városi, és az erdei turizmusnak. A Mecsekerdő Zrt. Árpádtetői Erdészete mellett 1996 óta többek között itt működik a Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola, illetve 2006 óta közkedvelt Mecsextrém Erdei Kalandpark.

A március 22-én a látogatóknak átadott épületet a Mecsekerdő Zrt. egy nemzetközi együttműködés keretében felújította és kibővítette az erdei iskolát, így létesült a Mecsek Discovery Center, azaz az MDC.

Erdei iskoláink évi tízezernél több gyermeket fogad, ami nem tűnik nagy számnak, de Baranyában harmad ennyi gyermek születik évente” – mondta a mai megnyitón Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója – „Nagyon fontos lenne, hogy minden gyermek eljusson az erdei iskolákban, hogy megismerkedjen a teremtett világ, a természet és az erdő csodáival.

Az árpádtetői MDC egy közel ötszáz négyzetméteres létesítmény, amelynek a „szíve” a száznegyven négyzetméteres interaktív kiállítás, a MecseXplorer, ami bemutatja a legmodernebb technológiákat és múzeumpedagógiai, ismeretterjesztő módszereket felhasználva ismerteti a Mecsek gazdag természeti és kulturális értékeit. Található itt érintőképernyős terminállal irányítható digitális terepasztal, hozzá csatlakozó projektor, VR-technológia, az egykori Mecsek kulcsosházait szimbolizáló „beltéri” turistaház, diorámák, mesesarok, „gasztro-élményterminál” és egyéb interaktív eszközök segítik az élményszerű ismeretszerzést, ismeretterjesztést.

Forrás: mecsekerdo.hu