Hétfőn késő délelőtt érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint kigyulladt egy családi ház Szentendrén, a Damjanich utcában, és egy ember az épületben rekedt.

Hét járművel huszonkét tűzoltó vonult a százötven négyzetméteres ikerházhoz, ahol egy nyolcvan négyzetméteres ingatlan teteje égett. A tűz a tetőtérből a lakórészre és egy kerti pavilonra is átterjedt. A tűzoltók az oltási munkálatok közben egy idős nő holttestét találták meg az épületben. Az egységek megakadályozták, hogy a lángok átterjedjenek az ikerház másik részére, így az lakható maradt. Az egységek a tüzet háromnegyed óra alatt eloltották. A tűzzel érintett házrész két lakója átmenetileg rokonokhoz költözött.

A bejelentés szerint a tüzet dohányzás okozta, azonban a pontos keletkezési körülményeket a tűzvizsgálat eljárás fogja feltárni.

A rendőrség mesterlövészei hatástalanítottak egy gázpalackot Kigyulladt és teljes egészében égett egy ötvenöt négyzetméteres melléképület a benne álló kisteherautóval együtt vasárnap délután Gombán. A tűz a szomszédos épületet is veszélyeztette. A lángokat a monori hivatásos tűzoltók eloltották, megakadályozták a tűz továbbterjedését , majd átszellőztették és átvizsgálták a kiégett melléképületet. A tűzoltás során az egységek több ipari gázpalackot kivittek és visszahűtöttek. A hűtés ellenére az egyik palackban elindult a kémiai folyamat, ezért a palackot a rendőrség mesterlövészei hatástalanították. Az említett esetnek ugyan nem lett tragikus vége, de lehetett volna……

Várpalotán nem volt ekkora szerencséje egy idős nőnek. Vasárnap éjfél előtt kigyulladt egy társasházi lakás Várpalotán. Négy járművel 14 tűzoltó vonult a helyszínre, ahol egy kétszintes épület második emeleti lakásának konyhájában volt tűz. Három négyzetméteren papír és szemét égett, a lángokat a tűzoltók néhány perc alatt megfékezték.

Az egységek a tűzzel érintett lakásból egy idős nőt vittek ki, azonban az életét már nem lehetett megmenteni.

Az épületet az oltás idejére tizenketten hagyták el, miután a tűzoltók átszellőztették és hőkamerával átvizsgálták az épületet, hazatérhettek. Ne halmozzuk fel az éghető anyagot otthonunkban, mert nemcsak a tűz keletkezésének veszélyét növeli, hanem a menekülés lehetőségét is rontja

Azokban az otthonokban, ahol van füstérzékelő, már a tűz keletkezésekor reagálni lehet, van idő a lángokat megfékezni, vagy kimenekülni és értesíteni a tűzoltókat.

Forrás: katasztrofavedelem.hu