A mai nappal Finnország a NATO tagja lesz, aminek számos következménye lesz Oroszország számára. A NATO-val közös határa a duplájára nő, a Finn-öböl NATO belterületté válik, ami lehetővé teszi Szentpétervár elvágását a Balti-tengertől. Finnország emellett a második világháború óta az újabb orosz támadásra készül, a katonai képességei messze meghaladják a legtöbb NATO tagállamét – ők nem felejtették el, hogyan bántak velük annak idején. – írja a KARD.

Az európai védelmi képességek javulását nem csak ez az esemény növeli, néhány hír az elmúlt napokból, hetekből:

– A holland hadsereg idén befejezi az integrációját a Bundeswehr-be, közös holland-német hadsereg jön létre

– Dánia, Finnország, Norvégia és Svédország közös irányítás alá szervezi a légierejét, 250 gépes flottát hozva létre

– Finnország és Svédország egységesíti a gyalogsági fegyverzetét

– Lengyelország és Románia megállapodott, hogy nagyon hasonló, vagy azonos típusú fegyverrendszereket állítanak hadrendbe

A jövőben további hasonló megállapodásokra lehet számítani, amelyek előbb-utóbb összeérnek. Putyin háborúja világosan megmutatta: a hatékony védekezéshez együttműködő és azonos alapokon nyugvó haderőkre van szükség, hogy az egyes országok minél gyorsabban tudjanak egymásnak segítséget nyújtani. Orosz nyomásra, a közös európai hadsereg szépen bevezeti önmagát.

Putyin azt hitte, hogy a fenyegetődzéssel és a hőbörgő handabandázással megtöri a NATO és Európa egységét. Ehelyett felgyorsította a szövetség bővülését, az európai országokat pedig a védelmi képességeik bővítésére sarkallta. A gyenge és zsarolható Európa helyett létrejön az együttműködő és modern hadseregeket fenntartó új biztonsági rend, amelyik ráadásul egyértelműen az oroszokat tekinti a legnagyobb fenyegetésnek. Akik pedig éppen ledarálják a seregüket Ukrajnában.