A szeptemberi esemény után hétvégén ismételten Pécsre látogat az ország szerepjáték-rajongóinak krémje. A találkozón a hagyományos asztali szerepjátékok mellett a Wargamek, illetve a gyűjtögetős kártyajátékok szerelmesei is megtalálhatják a maguk kedvencét, sőt, még néhány igencsak egyedi program is szerepel a repertoárban. A szerepjátékok hazai helyzetéről, és magáról az eseményről beszélgettünk Pete Gergellyel, a Pécsi Szerepjátékos és Wargame Egyesület Elnökével

Mikor alakult az Egyesület és milyen célból?

A Pécsi Szerepjátékos és Wargame Egyesület tavaly nyáron alakult meg, de közösségként már 2019 óta működünk. Akkor egy facebook-csoportot csináltunk, és gondolkodtunk, hogy vajon lesz-e rá igény. Aztán jött a Covid, ami sok mindent megváltoztatott. A facebook-csoport akkor kb. 60-80 fővel működött és elkezdtünk online játékokat szervezni. Ez elég sokáig tartott, és mivel tudtuk, hogy nem fogunk tudni rendezvényeket szervezni, az online térben maradtunk, a Discordon. Az Egyesület megalakulása óta már egyesületi színekben tartunk rendezvényeket.

A cél nagyon egyszerű volt: én 25 éve szerepjátékozom, de akikkel együtt játszottam, azok most már máshol élnek. Így a neten találtam egy kisebb társaságot és nekik vetettem fel, hogy legyen Pécsett egy egyesület, ami összefogja a kisebb helyi szerepjátékos csoportokat, akik talán nem is tudnak egymásról. Ez egyébként tényleg így volt, konkrétan volt olyan, amikor egy tízemeletes ház két lakásában játszott két szerepjátékos csoport a nélkül, hogy egymásról tudtak volna. E mellett megadjuk a lehetőséget, hogy kipróbálják egymás játékát is. A legtöbb kisebb csoport egy játékkal játszik, de itt egy ilyen klubnapon legalább 8-10 különböző szerepjátékos asztal van különböző játékokkal, mint a MAGUS, a D&D (Dungeon and Dragons – szerk.), az Alien, de akár a házi készítésű játékokat is támogatjuk.

Maguknak a szerepjátékosoknak szerinted milyen most a megítélése? Mennyire népszerű ez?

A 90-es években volt egy nagyon erős felfutása a szerepjátékoknak, ami a 2000-es évek elején elcsendesedett, ám az Agymenők megjelenése újabb hypeot adott ennek az egésznek. A jelenlegi csoport két részből áll, az egyik az a keménymag, az idősebb generáció, akik a 90-es években játszottak és egy új generáció, akik a filmek, YT videók hatására kezdtek el játszani. Ez utóbbiban az is segít, hogy egyes játékok, például a D&D olyan híres embereket, amerikai színészeket állítottak e mögé, ami már önmagában nagyon divatossá tette.

Ugyanakkor azt gondolom, hogy ez még mindig az inkább visszahúzódó emberek játéka. Ezért is nehéz közösséget szervezni, mert többségében olyan emberekről van szó, akik szeretnek kis közösségekbe játszani és nem könnyű megértetni velük, hogy ez ugyanaz a kisközösségi rendszer, csak itt többen vagyunk. Azt viszont sikernek tartom, hogy van olyan csapat, akit közel egy évbe került rávenni, hogy egyszer eljöjjenek, de azóta már hozzászoktak és mindig nálunk vannak.

Mondtad, hogy a szerepjáték felülete az Internet lett. Ez kizárólag kényszerhelyzet volt a Covid miatt, vagy maga a szerepjáték is terelődik az online tér felé.

Szerintem nagyon kettévált a dolog. Vannak azok az emberek – főleg a fiatalok – akik kifejezetten az online térben ismerték meg a játékot, és már ott kezdték el. A különböző platformok ennek teret engedtek, az internetes térkép-generátorok, a feltöltött szerepjáték-könyvek pedig ezt erősítették. Ők általában szeretnek online játszani. Az idősebb generáció azonban ezt inkább kényszernek tekintette és amint átvészelték ezt az időszakot, már tértek is vissza az offline játékhoz.  A fiatalabbak között egyébként vannak, akik offline és online is játszanak, hiszen az online játéknak azért megvan az az előnye, hogy ott tényleg 1-2 óra alatt le lehet játszani egy gyors játékot, míg az offline esetén össze kell szervezni, utazni kell stb., így az online játék ilyen szempontból azért könnyebb.

Térjünk rá a vasárnapi rendezvényre! Mikor kezdődik, milyen játékokkal találkozhatunk?

Az esemény a Maláta Bisztróban lesz. A szervezők 9-re érnek oda, a kapunyitás 10-től lesz, addigra elkészül majd minden asztal. A szerepjátékok mellett lesznek wargamek, Warhammer, Fantasy, Lord of The Rings és DC, illetve 3 gyűjtögetős kártyajáték – Hatalom kártyái, MAGUS, Magic – is. Valamint lesz 15 asztalnyi szerepjáték, amiből 8-10 már megtelt, reméljük a többi is megtelik. Lesz egy kézműves-ötvös hölgy is a vendégeink között. A játékok 10-től kezdődnek, és ez egy egész napos rendezvény, ami 6-ig, 8-ig tart, de bárki bármikor be tud csatlakozni, aki nem egy hosszabb játékot játszanak. Ezenkívül lesz tombolasorsolás is 4 órakor, ami kb. 40 percet vesz igénybe. Lesznek itt szerepjáték fejlesztők is, például Balogh Gergő, aki a demo játékokat tartja majd. E mellett a rendezvény keretein belül lesz lehetőség az Egyesülethez is csatlakozni, ha valaki szeretne.

Említetted, hogy volt előzetes regisztráció. Mit tudnak csinálni azok, akik nem regisztráltak?

Fontos, hogy minden asztalnál kötelező hagyni egy szabad helyet, hogy az előzetesen nem jelentkezett játékosok is részt tudjanak venni a programban, valamint lesz egy olyan asztalunk, ahova nem volt előjelentkezés, ahol a különböző játékok demo verzióját lehet majd kipróbálni, amik nemrég jelentek meg.

Körülbelül mennyi időt kalkuláljon az ember egy játékra?

A profi szerepjátékosok akár 6-8 órát is el tudnak játszani, de a Demo asztalnál csak 1-2 órás játékok vannak, a különböző asztaloknál meg érdemes a mesélőt megkérdezni, hogy az adott játék mennyi időt vesz igénybe. A Wargameknél próbajátékok vannak, azok szintén 1-2 órásak. E mellett fontosnak tartom megemlíteni, hogy lesz egy Harry Potter szerepjáték is kifejezetten gyerekeknek, szintén rövidebb játékidővel, így őket is szeretettel várjuk!

Van-e belépési díj, illetve lesz-e lehetőség helyben étel- és italfogyasztásra?

Belépési díj nincs, viszont mivel vendéglátóhelyen leszünk, ételt és italt behozni tilos. A Maláta Bisztró a rendezvény egész ideje alatt rendelkezésünkre áll a hely étel- és italkínálatával.

Köszönöm szépen az interjút!