37 éve ezen a napon történt a csernobili atomkatasztrófa. A Pripjaty és Csernobil városok mellettió található Vlagyimir Iljics Lenin atomerőmű balesete – az 1957-es majaki Kistim-tragédia mellett – a legsúlyosabb ilyen jellegű tragédia volt. 

A baleset következtében radioaktív felhő lepte el Európát, a sugárzás 70 százaléka Fehéroroszország területén összpontosult. A balesetet megelőző nap a kezelőszemélyzet kikapcsolta a reaktor vészhűtési rendszerét, majd a reaktor diszpécseri utasításra még fél napig vészhűtés nélkül üzemelt. A 4-es blokknál ezért következhetett be a gőzrobbanás. A kommunista vezetés eleinte el akarta titkolni a robbanást, a világ végül a svéd tudósoktól szerzett tudomást a balesetről.

A világ akkor döbbent rá az atomenergia valódi veszélyeire, amikor 1986-ban felrobbant a Csernobili Vlagyimir Iljics Lenin Atomerőmű 4-es blokkja. A mai napig nincs megtató válasz arra vonatkozólag, hogyan lehetne kivédeni az atomenergia felhasználásából fakadó kockázatokat – írja közleményében az LMP.

A párt határozott zöld álláspontja szerint az atomenergia nem olcsó és nem biztonságos, ezért nem szabad megvalósítani a Paks2 beruházást. „Elfogadhatatlan, hogy az Orbán-kormány még akkor is ragaszkodik Paks2 orosz technológiával, orosz pénzből való megépítéséhez, amikor le kell váltani az orosz agresszió miatt ellehetetlenült fővállalkozó orosz Roszatomot, és azt egy magyar állami céggel kell helyettesíteni. A kormány e rossz döntésének következményeként a magyar cég lesz kénytelen átvenni a projekt minden kockázatát annak minden költségével” – írták.

Az LMP – Magyarország Zöld Párt álláspontja szerint az új atomerőmű helyett az ország energiahatékonyságát kell növelni, és átállni a megújuló források használatára. Az LMP követeli, hogy a magyar kormány mondjon le Paks2 megépítéséről, és inkább fektessen be az alternatív energiaforrásokba.