Régebben elég gyakran rendeltem magamnak vacsorát, mostanában viszont leszoktam róla, és nem azért, mert sokallanék 3000-3500 forintot egy pizzára. 3000-3500 forint nem sok pénz egy pizzáért, feltéve ha az a pizza

– fatüzelésű kemencében készül

– 00-s olasz liszttel

– olasz paradicsomból

mozzarellával, lehetőleg mozzarella di bufalaból

– és ha már kerül rá valamilyen feltét, akkor az olasz sonka, vagy olasz szalámi legyen

Ebben az esetben nem sok a 3500 forint, vannak Pécsett olyan helyek ahol lehet ilyen pizzát kapni, nagyjából ennyiért. A gond a kiszállításos pizzákkal van, amiket bűn pizzának hívni. A pizza fatüzelésű kemencében készül, és arra leggyakrabban mozzarella kerül és pont, minden más melegszendvics, pizzának tilos lenne nevezni. Kár amúgy, hogy az olaszok nem védették le jobban ezt a nevet, teszem hozzá, minket is biztosan zavarna, ha valahol gulyásnak neveznének valamit, ami maximum nyomokban hasonlítana rá.

Régebben azok a pizzériák, melyek kiszállítottak nyilván nem voltak olyan jók, mint a kemencés helyek, cserébe viszont jóval olcsóbbak maradtak, ez volt a versenyelőnyük, emiatt rendeltem tőlük a csóró egyetemista időszakomban. Most azt látom, hogy pont ugyanannyiba kerülnek ezek a förmedvények, mint a rendes, tisztességes nápolyi pizzák, és ezzel az a nagy gond, hogy két pizzériában is volt szerencsém dolgozni, kettő másiknál az érkező árukat láttam, még a mostani infláció mellett is nevetséges dolog 3000-3500 forintot elkérni valamiért, ami

– ARO-s lisztből van

– Metrós konzervparadicsom kerül rá

– ARO-s trappista sajt (rosszabb esetben „pizzasajt” pfej)

– gépsonka

– az igazi bűnözőknek pedig konzerv ananász és kukorica (mondjuk aki ananásszal kéri a pizzát, az meg is érdemli)

Emellett pontosan tudom, hogy a legtöbb szakács sz*r fizetést kap, jó esetben alkalami bejelentéssel dolgozik, rosszabb esetben feketén, a futár a saját autóját használja, ha tönkremegy akkor pech, így járt, a fizetésébe pedig előre bele van kalkulálva a borravaló, betegszabiról nem is álmodhat, cserébe naponta 12 órát dolgozik, és a főnök nagy kegyesen megengedi, hogy egyszer egy nap ehessen egy alap pizzát (a másodikat is megeheti, de a felét ki kell fizetnie!).

Na, ez az, ami nem ér meg 3000-3500 forintot, és nem is kerül annyiba. És ez az oka annak, hogy most már tényleg csak akkor rendelek kaját, ha minden kötél szakad, teszem hozzá, pizzát amúgy sem szabadna kiszállítani, hiszen ha van étel, ami csak frissen jó, az pont a nápolyi pizza. Persze ezek nem pizzák, ezek ungarische melegszendvicsek. Más kategória, másműfaj, ugyanazon az áron. Szerencse persze, hogy kapitalizmusban élhetünk, hiszen a vállalkozó dönthet úgy, hogy ad valami ehetetlen borzalmat 3290-ért, én pedig dönthetek úgy, hogy akkor inkább valami mást kérek.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Az összes reakció:

45Séta Klára, Roland Salamon és további 43 ember