Néhány napja derült ki a The Washington Post által megszerzett titkos amerikai hírszerzési jelentések alapján, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök februárban azt mondta egy megbeszélésen Julia Sviridenko miniszterelnök-helyettesnek, hogy fel kellene robbantani a Barátság-kőolajvezetéket. Akkor ezt azzal indokoltak, hogy tönkre tudnák tenni a szerinte oroszbarát Orbán Viktor vezette Magyarország iparát. Az LMP társelnöke, Ungár Péter most az Inforádiónak reagált az állítólagos nyilatkozatra.

A zöldpárt elnöke szerint ez is rámutat arra, hogy az ország gazdaságát nem lehet egyetlen csővezetékre bízni, pláne nem egy oroszra. „Szerintem a legfontosabb, hogy el kell ítélnünk minden fenyegetőzést, ami Magyarországot érinti, ebben az esetben is így kell tennünk” – fogalmazott a lapnak. „Ugyanakkor látjuk azt, hogy ez egy februári nyilatkozat volt, amely most, májusban került nyilvánosságra egy amerikai lapban. Nem pontosan tudjuk, hogy a kiszivárogtatásnak milyen szándékai voltak, ezért óvatosan kell kezelni, de az biztos, hogy Zelenszkij elnök úr senkinek sem segít azzal, ha ilyeneket mond, az ukránoknak sem” – folytatta.

„Egy darab vezeték elszabotálásával egy ország gazdaságát rossz helyzetbe lehet hozni” – hozta fel elrettentő példaként. Arra a felvetésre, hogy esetleg maguk az oroszok támadnák meg a Barátság vezetéket, hogy aztán az ukránokra fogják, azt válaszolta, hogy ez részben már fel is merült. Ugyanakkor az oroszok az azon kijuttatott nyersanyagért komoly pénzt kapnak, Ungár pedig nem gondolná, hogy megérné nekik elbukni ezeket az összegeket.

„De az egész azt mutatja, hogy az az energiarendszer, amelybe egész Európa a XX. század második felében berendezkedett, egész egyszerűen fenntarthatatlan. Nem lehet, hogy egy Soviet nevű vezetéken Magyarország gazdasági teljesítőképessége ilyen mértékben függjön” – nyomatékosította Ungár Péter.