Szerencsére a hetvenötödik születésnapját már otthon, családja körében ünnepelheti Gálvölgyi János Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, parodista, szinkronszínész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Gálvölgyi János 1948. május 26-án, Budapesten született.

1968-ban a Ki mit tud? című, országos figyelemmel kísért, nagyon népszerű kulturális műsorban ismerte meg Magyarország. Parodistaként lépett a televízió nyilvánossága elé, de 1973-ban elvégezte a Színház- és Filmművészeti Főiskolát. Először a Thália Színházhoz, majd innen a Madách Színházhoz szerződött. 2012 óta főként a Játékszín előadásaiban láthatta a közönség. 2023 májusában lett a Pintér Béla és Társulata állandó tagja.

Rendkívüli népszerűségét elsősorban a komikus szerepeinek, illetve a Rádiókabaré és a Heti Hetes műsorokban történő rendszeres közreműködésének köszönheti. A televíziós csatornákon több önálló, saját műsora is látható volt.

Rendszeresen filmezett, gondoljunk csak a Csinibaba című filmjére. A szinkron is foglalkoztatta, többek között Benny Hillnek is ő kölcsönözte a magyar hangot.

Tanárként a Gór Nagy Mária féle színészmesterség-tanodában találkozhattak vele a növendékek.

Az egészségéért 2023. május 10-e óta aggódik az egész ország, miután légzési nehézségekkel kórházba szállították. Állapotának súlyosságát jól mutatja, hogy az intenzív osztályra került. Viszont öt nappal később már szerencsésen túljutott az életveszélyen.

 Mielőbbi felépülést, és még sok boldog évet kívánunk a művész úrnak.

Fotó: wikimedia.org