A június első heteiben begyűjthető, és a téli időszakban igazi ínyenc csemegét nyújtó zöld diót ideje beszereznünk, leszüretelnünk és tartósítanunk.

A gasztronómiában egyre népszerűbbé váló ínyencség önmagában, és számos étel kiegészítőjeként is fogyasztható, ráadásul rendkívül egészséges. Fontos, hogy június első heteiben gyűjtsük, mikor még a csonthéját nem fejlesztett ki a dió. Így a fiatal, zöld termés az a zöld dió, amellyel akkor tudunk dolgozni, ha belül még puha.

A népi hagyomány, szokás szerint a zöld diót a virágba borulástól számított 40. napon kezdhetjük el leszüretelni, de mindenképpen, legmegfelelőbb még június 24-e, Szentiván éj előtt begyűjteni.

Egykor a diófa minden részét felhasználták a népi gyógyításban és az egészségmegőrzésben. A régi görögök és rómaiak még halálos mérgek semlegesítésére is felhasználták a növényt. Ma már azt is tudjuk, hogy nem csak minden része hasznos, hanem a termése még éretlenül is a segítségünkre lehet.

A dió csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérrögképződést, javítja az érfalak rugalmasságát, és gyulladás gátló tulajdonságai is vannak, a zöld dió pedig veri a legtöbb gyümölcs C-vitamin erejét.

Jótékony hatásai között tartják számon, hogy:
–           csökkenti a vérnyomást,
–          C-vitamint tartalmaz,
–          vas és tannin tartalma jelentős,
–          rendkívül gazdag fenolvegyületekben,
–          tartalmaz csersavat, fenolokat, mustársavat, klorogénsavat, protokatehinsavat.
–          vitaminhiány esetén is ajánlott a fogyasztása, mivel immunerősítő tulajdonsága is van.
–          Segíti a máj, a vér és a gyomor tisztítását, az emésztésben pedig fertőtlenítő hatása van.
–          A vérszegénység és a levertség elleni küzdelmet is segítségedre lehet.
Jótékony gyógyhatása mellett élvezeti értéke is jelentős, hiszen nem csak gyógyszer, csemege is. Napjaink egyik kedvelt csemegéje a mézben tartósított zöld dió. A télire tartósított zöld dió remekül társítható húsételekhez, vadhúshoz, szárnyashoz. Kínálhatjuk sajtokhoz, gyümölcstálakhoz, vagy desszertekhez, még fagylalthoz is.

Befőttként vagy mézben történő tartósítás mellett készíthető a zöld dióból tinktúra,majd  likőr, és akár diópálinka is.

A dió esszenciája megszünteti a gyomorgyengeséget, a bélpangást.

A dió tinktúra elkészítéshez gyűjtsünk vaj puhaságú zöld diót, vágjuk négyfelé, majd öntsük le 42 százalékos alkohollal, hogy ellepje a diókat. Hagyjuk állni három hétig. Sűrű szűrőn át szűrjük le. Sötét üvegekben tartósíthatjuk. Kiváló alapja a diólikőrnek, de cseppenként fogyasztva a diótinktúrát védi az egészségünket.

Dió likőr készítése:

Egy rést diótinktúra, egy rész 42 százalékos alkohol, egy rész cukorszirup. A cukorszirup készítésekor főzzünk a szirupba vanília rudat, szegfűszeget, szegfűborsot, fahéjat, narancshéjat, vagy ízlésünk szerinti ízesítőket.