Az apák napját Magyarországon június harmadik vasárnapján ünnepeljük, tehát 2023-ban június 18-án.

Az apák napjának eredetéhez, történetéhez hozzá tartozik, hogy Európa katolikus országaiban már a középkorban is megünnepelték. Ezt az ünnepet egykor Szent József napján, március 19-én tartották. Több európai országban, például Portugáliában, Spanyolországban vagy Svájcban napjainkban is március 19-én ünneplik az apák napját.

Világünnepként az USA-ból indult hódító útjára az apák napja. 1909-ben, Sonora Smart Dodd egy anyák napi rendezvényen kezdeményezte az apák napja megünneplését. Indíttatása az volt, hogy az ő édesapja egyedül nevelte fel Somorat és a testvéreit, mivel édesanyjuk szülés közben meghalt. Miután Sonora Smart Dodd nagyon sokat kampányolt az apák napja megünnepléséért, és az USA egyre több államában kezdték el megünnepelni az apákat, de csak 1972-ben ismerte el hivatalos ünnepnek az apák napját Richard Nixon elnök.

Magyarországon az apák napját 1994 óta ünnepeljük, ugyanis ekkor indítottak mozgalmat az apák napja bevezetésére, ezért nálunk nincs még igazán komoly hagyománya ennek a szép ünnepnek, mint az anyák napjának, de évről évre nő a népszerűsége, és a követőinek száma..

Apák napját 2023-ban akár online játékkal is ünnepelhetjük és ezzel együtt fel is hívja a figyelmet az apák szerepére a Ficsak.

Online játékot indított a kisgyermekes családoknak a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak), hogy felhívja a figyelmet az apák szerepére.

A szervezet pénteki, az MTI-nek küldött közleményében emlékeztettek arra, hogy az apák napját Magyarországon minden június harmadik vasárnapján ünneplik. Ez idén június 18-ára esik. Az apák napját először 1910-ben, az Amerikai Egyesült Államokban ünnepelték.   

„Az édesapák jelenléte nagyon fontos egy család számára. Így alakulhat ki, hogy apa és gyermeke oda tudnak figyelni egymásra, hogy az apa példaképpé tud válni gyermeke számára” – hangsúlyozta a szervezet.    

A Ficsak üdvözli, hogy a magyar kormány igyekszik hozzájárulni az apák minél jobb anyagi megbecsüléséhez azáltal, hogy nekik is lehetőséget biztosít a gyermekgondozási díj (gyed), a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes), valamint a családi adókedvezmény igénybevételére.    

A Ficsak Facebook-oldalán található játék keretében apákkal kapcsolatos, pozitív hangulatú és üzenetű képeket várnak, melyen a gyermekükkel, gyermekeikkel láthatók.    

A szervezet a nyereményjátékon túl ünnepi kiadványt is készít, amelyben Király Nóra, a Ficsak alapítója és Léder László, az Apa Akadémia alapítója köszönti az apákat. – írták az MTI-nek küldött közleményükben.