Bár megmenekült a bezárástól a magyarországi pékségek többsége, de az árnövekedés miatt az emberek jelentősen kevesebb pékárut vásárolnak – mondta a Napi.hu-nak a Magyar Pékszövetség elnöke.

Septe József elmondása alapján korábban ugyan attól féltek, hogy a pékségek negyede megszűnhet az energiaárak növekedése miatt, de ez szerencsére nem következett be. A gond az, hogy a koronavírus-járvány, majd a hatalmas infláció miatt kevesebb kenyeret vásárolnak a magyarok. Míg korábban évente fejenként átlagosan 72 kilogramm kenyeret és mellette 10-12 kilogramm péksüteményt fogyasztottunk, addig mára ez évi 50 kilogrammra csökkent.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint tavaly 659 forint volt egy kiló kenyér, idén már ezer forintba kerül. A vándor kenyér fél kilója az Auchanban 499 forint, az Aldiban az aranycipó kilója 998 forint, a Lidlben a nosztalgia vekni kilója 907 forint. Ez a KSH számításai szerint 52,7 százalékos növekedést jelent.

Ugyan a gabona ára csökkent, de ez nem jelenik meg a pékáruk tekintetében, a szakértők szerint pedig egyhamar nem is fog csökkenni.