Tordai Bence két hete tett feljelentést a recski iszapömlés ügyében, a Párbeszéd képviselője az egri rendőrkapitányságtól ma kapta meg a feljelentés elutasítását.

Ahogy arról mi is beszámoltunk vizsgálat indult a korábbi heves esőzések miatti villámárvíz miatt. Ezután pedig újabb sárlavina öntötte el a települést, és a bányánál lévő földsánc is ráomlott a házakra.

Tordai emiatt feljelentést tett a Kósa Lajos barátjának, Fiák Istvánnak a tulajdonában lévő bánya miatt. A képviselő Facebook-posztja szerint kapta meg a feljelentés elutasításról szóló tájékoztatást a rendőrségtől. A dokumentumban szerint

„a kármentésben részt vevő hatóságok szakemberei olyan körülményt nem észleltek, mely az eset kapcsán az emberi mulasztás, a gondatlan vagy szándékos foglalkozási szabályszegés gyanúját felvetné, így hatóságom felé jelzéssel nem éltek, feljelentés megtételére nem került sor.”

A feljelentés elutasítása így folytatódik:

„A sárfolyam kialakulása egy előre nem látható és nem befolyásolható természeti jelenség, az úgynevezett “villámárvíz” következménye, amelyet a jelenség napján rövid időn belül esett extrém mennyisegű csapadék okozott. Ez a vis maior-helyzet a bányaüzem tulajdonosának, üzemeltetőjének fel nem róható, az elvárható gondosság tanúsítása mellett is elháríthatatlan helyzet volt.”

Ezért aztán a feljelentés elutasításáról határozott a hatóság.

Forrás: 24.hu