Az LMP személyes konzultációt ajánl Orbán Viktornak az akkumulátorgyárakról, hogy a miniszterelnök „többet tudjon az akkumulátor-nagyhatalmi törekvések kockázatairól”.  

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt társelnöke csütörtöki, online is követhető sajtótájékoztatóján azt mondta: ha a kormánynak lenne egy jó környezetvédelmi minisztériuma, élén egy felékészült miniszterrel, akkor Orbán Viktor nem mondana ennyi „sületlenséget” az akkumulátorgyárakról.    

A minisztere elmondhatná a kormányfőnek, hogy Magyarország miért nem lehet akkumulátorgyarmat, és nem készülhetne nemzeti akkumulátorstratégia környezetvédelmi vizsgálat nélkül – mondta.     

Schmuck Erzsébet kiemelte: az LMP támogatja az e-mobilitást, és a párt tagjai tudják, hogy az e-mobilitáshoz akkumulátorgyártásra van szükség. Ugyanakkor azt is tudják, hogy az ország igényeit kielégítik a már meglévő akkumulátorgyárak Magyarországon, az újabbak a külföldi igényeket fogják kiszolgálni, Magyarországra rakva komoly ökológiai terhet.       

Kitért arra: Kelet-Magyarország félsivatagos állapotban van, vagyis a víz az elkövetkezendő évtizedben aranyat fog érni. Az akkumulátorgyárak  víz- és energiazabálók, nagyon nagy a területigényük, és komoly környezeti veszélyeket rejtenek magukban – hangoztatta Schmuck Erzsébet.    

Az ellenzéki politikus elfogadhatatlannak nevezte, hogy a helyi lakosság csak a sajtóból értesül arról, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Kínában megegyezik egy-egy újabb gyár építéséről.   

Az LMP minden eszközzel igyekszik megakadályozni az újabb akkumulátorgyárak építését – jelentette ki Schmuck Erzsébet.

Forrás: mti.hu