A kormánnyal szemben az LMP – Magyarország Zöld Pártja kíváncsi a nyíregyháziak és környékén élők véleményére a tervezett akkumulátorgyárról, ezért csütörtökön 17 órára utcafórumra várnak mindenkit a Városalapító atyák szobrához, hogy mondják el véleményüket, melyeket az LMP eljuttat az illetékeseknek.

Télen a helyi közmeghallgatáson az illetékes kormányhivatal képviselője kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem épül akkumulátorgyár Nyíregyházán. Ezzel szemben Szijjártó Péter külgazdasági miniszter a múlt héten a 2023-as év legnagyobb beruházását jelentette be. Mintegy 580 milliárd forint értékben épít a kínai Sunwoda vállalat giga akkumulátorgyárat Nyíregyházán. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja szerint a kormány úgy akarja Nyíregyházára telepíteni a kínai akkumulátorgyárat, hogy a helyieket meg sem kérdezték arról, hogy szeretnének-e egy víz-és energiazabáló üzemet a szomszédjukba. Szeretnék-e, hogy ingatlanjaik elértéktelenedjenek. Szeretnék-e, hogy külföldi vendégmunkások ezrei lepjék el településüket.

A mai napon Nyíregyházán tartott sajtótájékoztatót Csárdi Antal az LMP frakcióvezető helyettese, melyet itt lehet megnézni.

Azt sem kérdezték meg az emberektől, hogy aggódnak-e a gyár szennyezése miatt. Aggódnak-e a lehetséges üzemi balesetek miatt. Az LMP a csütörtöki utcafórum mellett egy online kérdőívet is indított. Így a nyíregyháziak közvetlenül is kifejezhetik véleményüket, akarnak-e akkumulátorgyárat a kertjük végébe és szeretnék-e, hogy népszavazás döntsön a beruházásról.

Forrás: LMP Sajtó