2023. augusztus 15-én, este 18 órától Csillaghullás Pikniken várhatják közösen a szentlőrinciek a Perseidák érkezését, a Szentlőrinci Bartner-Koncz Múzeum szervezésében.

A kedd esti programon, Szentlőrincen két csillagász szakember segítségével lézeres csillagtúrán vehetnek részt az érdeklődők. A szakemberek nem csak szakszerű előadás, de lézeres távcső segítségével is közelebb viszik a jelenlévőket az augusztusi csillagokhoz.

Helyszín: Szentlőrinc, Vásártér, BMVK Rendezvény Centrum.

Időpont: 2023. augusztus 15. 18 óra.

A Perseidák országos csillagászati programsorozat augusztus 3-13. között több mint hatvan helyszínen várja majd távcsöves bemutatókkal, előadásokkal és hullócsillaglesekkel az érdeklődőket.

A kezdeményezés célja, hogy minél többen élhessék át a csillagos égbolt megfigyelésének élményét. Ebből a célból csillagvizsgálók és egyesületek, amatőr- és kutatócsillagászok egyaránt szerveznek bemutatókat.

Baranyában például Szentlőrinc mellett még az alábbi helyszíneken találkozhat még a Perseida programokkal:

  • Zsolnay Negyed (Pécs), MCSE Pécsi Helyi Csoport – Nyári csillagképek a Zsolnay Negyedből
  • Zsolnay Negyed (Pécs), MCSE Pécsi Helyi Csoport – Naptávcsövezés a Zsolnay Negyedből
  • Máriakéménd, Bólyi Draco Csillagászati Szakkör – Csillagos estek Dél-Tolnában
  • Lippó, Bólyi Draco Csillagászati Szakkör – Csillagos estek Dél-Tolnában: Lippó
  • Békáspuszta, Bólyi Draco Csillagászati Szakkör – Bödők Zsigmond Bemutató Csillagvizsgáló

A Perseidák első megfigyeléséről már Kr.u. 36-ból vannak feljegyzések, a kínai csillagászoknak köszönhetően, tehát egy igen csak régóta létező és ismert meteorrajról van szó.

A Szent Lőrinc könnyeiként is ismert hullócsillagokat, amelyet a 258. augusztus 10-én mártírhalált halt szent emlékére neveznek így is. A hullócsillagok által okozott porszemcsék a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle üstökösből származnak, amelyről szintén számos régi feljegyzés ismeretes.

A számítások szerint az üstökös régebben is áthaladt bolygónk pályáján, így a hátrahagyott poranyag már igen széles lepellé terebélyesedett. Ennek következtében a perseida rajhoz tartozó meteorokat nem csak ezen az éjszakán, de 1-2 héttel a maximum előtt és után is szép számban láthatunk, természetesen a maximumhoz közeli időpontban nagyobb valószínűséggel.