A Magyar Vöröskereszt gyűjtést szervez a szélsőséges időjárási körülményekkel összefüggő humanitárius feladatok ellátására. Az Európa számos pontját hetek óta sújtó extrém időjárás pénteken hazánkat is elérte. Magyarország legrégebbi és legnagyobb humanitárius szervezete mind itthon, mind pedig határainkon túl segítséget nyújt a kialakult helyzetben.

A 1359, a Magyar Vöröskereszt adományvonala egész évben működik. Augusztus 5-től az erre a számra indított hívásokkal, illetve az ide küldött ADOMÁNY szövegű üzenetekkel bárki támogathatja a viharok, extrém időjárás miatt bajbajutott embereket.

Egy hívás vagy egy SMS 250 forint támogatást jelent.

A 1359-es adományvonal mellett él annak is a lehetősége, ha valaki pénzadománnyal, banki átutalás útján segítené a bajbajutottakat. Ennek részletei elérhetők a www.voroskereszt.hu honlapon.

„A Magyar Vöröskereszt alaptevékenységei közé tartozik, hogy akár Magyarország területén, akár külföldön bekövetkezett katasztrófa esetén is segítséget nyújt. Munkatársaink, önkénteseink felkészültek, valamint megfelelő technikai eszközpark is rendelkezésünkre áll, hogy a lehető legaktívabban, leghatékonyabban tudjunk reagálni baj esetén. A ma indított gyűjtéssel célunk a segítségnyújtás további erősítése.” – hangsúlyozta Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója.

A Magyar Vöröskereszt nemzetközi segítséget is nyújt. Ma az esti órákban indul útnak az a segélyszállítmány, amely élelmiszereket és higiéniai termékeket tartalmaz. A Szlovén Vöröskereszt augusztus 5-én délután fordult magyarországi partneréhez támogatásért, miután a szélsőséges időjárás a szomszéd országot is hevesen érintette.

A Vöröskereszt mozgalmán belül létrejött „Szomszéd segít először” kezdeményezés keretén belül a Magyar Vöröskereszt legutóbb a Horvát Vöröskereszt részére ajánlott fel 37 páramentesítő gépet. A hazai humanitárius szervezet által július 28-án felkínált eszközökre a viharos időjárási körülmények következtében beázott épületek falainak szárítása okán volt szükség.

A Magyar Vöröskereszt munkatársaira és önkénteseire a két héttel ezelőtt, a dél-dunántúli térségben pusztító vihart követően is lehetett számítani. A humanitárius szervezet a július 21-i jégesőt követően a helyreállítási munkálatokban résztvevőknek nyújtott támogatást.

További részletek:

Belföldi átutalás esetén:

Bankszámlaszám: 10405004-00026548-00000009
Közlemény: Extrém időjárás

Külföldről történő átutalásnál:

IBAN szám: HU32 1040 5004 0002 6548 0000 0009
Swift kód: OKHBHUHB
Bank neve: K&H Bank Zrt.
Bank címe: 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9.
Közlemény: Extrém időjárás

Forrás: Magyar Vöröskereszt sajtóközlemény