A nyári időszakban szívesen fogyasztjuk a különböző leveseket, főzelékeket, salátákat, amelyeknek elengedhetetlen részei a friss, nyári fűszerek. A napokban néhány közismert, és közkedvelt, a magyaros konyha elengedhetetlen fűszernövényeit igyekszem számba venni úgy, hogy egyben megismerhessük az egészségünkre gyakorolt hatásait is.
A lestyán kiváló fűszer-, és gyógynövény, amely a növekedése során felhalmoz magában kumarinokat, szerves savakat, keményítőt, cukrokat, gyantákat, illóolajokat.

A lestyán azok mellett, hogy nagyon sok konyhában a zöldség-, és húslevesek elengedhetetlen fűszere, kiváló az emésztési zavarok kezelésére is. Ilyen irányú problémák esetén kiváló választás, mert nem csupán segíti az emésztőrendszer működését, hanem erősíti a gyomrot, növeli az étvágyat, miközben enyhíti a hányingert és az émelygést is.

A lestyán tea fogyasztása javasolt gyomorrontás és gyomorégés esetén.  Az angolok például brandybe áztatott, cukorral édesített lestyánmagot fogyasztanak a gyomorproblémáikra.

A lestyán tea többek között még segíti a bélgázok távozását felfúvódás esetén. A gyökéréből készült főzetet régóta alkalmazzák a férfiaknál és nőknél egyaránt az urológiai panaszok idején.

Kiváló vizelethajtó tulajdonsága okán javasolt ödéma esetén a rendszeres, kúra szerű fogyasztása. Nőknél szabályozza a menstruáció erősségét. Húgyúti gyulladások esetén is bátran alkalmazható.

Fogyasztásával megelőzhető a vesehomok, a vesekő kialakulása, és kezelhetőek vele az enyhébb húgyúti gyulladások. Enyhíti a fejfájást. Teáját reuma ellen is javasolják. A lestyángyökérből készült főzetet köhögéscsillapításra is alkalmazzák. Régen szokás volt lestyánnal készíteni a betegnek szánt levest, akár köhögéses, hörghurutos  és légúti megbetegedések esetén is.

Lestyán tea készítése: Forrázzon le 2,5 dl vízzel 2 teáskanálnyi aprított lestyán gyökeret. Szűrje le és fogyassza melegen.

Vérnyomáscsökkentő lestyán tea: Negyed liter vízben forraljon 10 percig szárított lestyán levelet. Hagyja állni pár percig. Naponta 3-4 csésze bevitele ajánlott.

Nyugtató hatású lestyán tea: 30 percig főzzön 500 ml vízben egy lestyángyökeret. A keveréket egész nap fogyassza, kis mennyiségben.

A lestyán gyökerének főzetét külsőleg is hasznosítják, mert például torokgyulladás esetén hatékony öblögető lehet. A lestyán erős főzetét egykor használták sebekre, de például a ajánlott a zsíros bőr kezelésére is, mert gyönyörűen tonizálja a zsíros bőrt. A lestyán levelekkel, a virággal és a magokkal illatossá tehetjük a fürdővizet, miközben kíméletesen tisztítjuk a bőrünket.

Aromás, erősen karakteres fűszernövény a konyhában is kiválóan megállja a helyét. Illata és íze a petrezselyemhez hasonló. Erdélyben a csorba levesnek nélkülözhetetlen fűszere, ne is csodálkozzunk, hogy a csomborral együtt minden konyhakertben megtalálható. 

Leggyakrabban a levesek, saláták, szószok, töltelékek, tészták ízesítéséhez használják a friss vagy szárított lestyán levelet. Magja az édesköményhez hasonló módon használható fel, akár egészben, akár őrölve az ételek készítésekor. Nem csalódunk, mert a lestyánmaggal minden esetben egyedi ízt adunk a süteménynek, salátának, rizsnek.

A lestyán ízvilágot legjobban a Maggi fűszerkeverék példázzák a legjobban, hiszen annak a lestyán az egyik nélkülözhetetlen összetevője. Gyakran használják likőrök készítésekor a tőlünk nyugatabbra lévő országokban. Angliában például az 1823 óta gyártott Pimm’s  likőrt ízesítik borágóval és lestyánnal, melynek a gyártását jelenleg a Phillips of Bristol végzi régi titkos recept alapján.

Lestyán magot egyre többen használnak  a kenyértésztába, sokan ízesítenek vele házi sajtot,hogy egyedi és különleges ízvilágot érjenek el a lestyánnal..