A bíróság börtönre változtatta Sam Bankman-Fried házi őrizetét, mert a gazdasági bűncselekményekkel vádolt üzletember megsértette a házi őrizet feltételeit.     

A pénteken este New Yorkban meghozott döntés után a csődbe ment FTX kriptovaluta-vállalkozás alapítóját bilincsben vezették el a bíróságról.    

Lewis A. Kaplan bíró úgy fogalmazott, hogy alapos indokok merültek fel a börtön elrendelésére, mert a vádlott tavaly decemberi házi őrizetbe helyezése óta legalább két alkalommal próbált befolyásolni koronatanúkat, részben a médiában tett nyilatkozatokkal, és magánlevelezés nyilvánosságra hozatalával. A bíró hozzátette, hogy nagy valószínűséggel több hasonló kísérlet is történt Bankman-Fried részéről, amivel az ügyészséggel való együttműködéstől próbált eltántorítani tanúkat, és ami szintén bűncselekménynek számít.     

Az ügyészek július végén kérték a bíróságtól, hogy írja elő Bankman-Fried bebörtönzését a tárgyalás megkezdéséig, mert a férfi megpróbálta befolyásolni a vád tanúit, köztük korábbi barátnőjét.   

A védőügyvédek szerint ügyfelük a nyilatkozatokkal pusztán a jóhírét próbálta védeni a médiában róla megjelent kedvezőtlen tudósításokkal szemben.     

Sam Bankman-Friedet, aki az FTX kriptovaluta-tőzsde vezetőjeként egykor húszmilliárd dollár feletti vagyonnal rendelkezett, azzal vádolják, hogy cége ügyfeleinek több milliárd dollárját lopta el, amit részben saját célokra fordított, részben saját kockázati tőkebefektetési cégébe irányított át. Politikai támogatásokra is jutott belőle, jórészt demokrata párti célokra, de részesültek belőle republikánusok is.    

A cég tavaly őszi gyors összeomlása után a férfit a Bahama-szigeteken tartóztatták le, ahonnan decemberben adták ki az Egyesült Államoknak. A bíróság akkor 250 millió dollár óvadék ellenében házi őrizetet rendelt el ellene, szigorú feltételeket szabva, és korlátozva Bankman-Fried külső kapcsolattartását, internet- és telefonhasználatát. A házi őrizet helyéül szülei kaliforniai otthonát jelölte ki a bíróság, ahonnan most egy brooklyni fogvatartási intézménybe került.

Forrás: mti.hu

Fotó: wikimedia.org