Korábbi főszerkesztőnk Vági Márton 2023 májusától Máltán él és dolgozik, azonban közösségi oldalán rendszeresen foglalkozik magyarországi közéleti témákkal, így időről-időre megosztjuk egy-egy írását, mint véleménycikket.

Az alábbiakban Vági Márton írását változtatás nélkül közlöm:

Van az a jelenség, amikor egy fociszurkoló sz.r csapatnak szurkol.

Nem kiscsapatnak, mert annak meg van a varázsa, hanem sz.r csapatnak. Olyannak, ahol amúgy van pénz, papíron jó játékosokat igazolnak, de mégsem jön az eredmény, a focisták lelketlenek, az edző nem ért a munkájához, a tulajdonos inkább sikkaszt, miközben a feröeri bajnok megpicsázza őket, vagy a sztárigazolások ellenére is kizúgnak az elsőosztályból. Ilyenkor a fociszurkoló a lelke mélyén pontosan tudja, hogy kurvára nem kéne pénzt, időt és energiát pocsékolni erre a hitvány csapatra, de ezt mégsem tudja megtenni, mert már tíz meg húsz éve is nekik szurkolt, nem tud váltani, miközben a hétvégéit b….a el a hitvány futballistákra. Ilyenkor szokott eljönni a pont, amikor a frusztráció erőszak formájában manifesztálódik, a csapat kiesik az NB I-ből a szurkoló beront a pályára, tör-zúz, dobál, köpköd. Ilyenkor a szurkoló valójában saját magára dühös:

Dühös amiért súlyos százezreket költött el erre a csapatra, dühös amiért a hétvégéit azzal töltötte, hogy idegenben utazott ahelyett, hogy valami hasznos dolgot csinált volna, dühös hiszen egyfelől átverve érzi magát, másfelől saját magára mérges amiért nem tudja azt mondani, hogy eddig és ne tovább. Pontosan tudja, hogy a következő szezonban is ott lesz az első meccsen, annak ellenére, hogy a csapat a következő szezonban is pontosan ugyanolyan hitvány lesz, mint tavaly volt.

Pontosan ilyenek a Fidesz-szavazók. Frusztráltak, mérgesek, hiszen tudják ők, hogy a 630 eurós fizetés nevetségesen kevés és semmire sem elég, tudják ők, hogy a gazdáik eközben mérhetetlen luxusban élnek, tudják, hogy Orbán teljesen tönkretette az egészségügyet, az oktatást, lerohasztotta a közszolgáltatásokat, látják a boltokban is az árakat, érzik, hogy egyre rosszabbul élnek, de hát ők már 2010-ben is a Fideszre szavaztak, kitartanak mellettük. Pont, mint a fociszurkoló a sz.r csapata mellett.

Nehéz lehet elkezdeni másik csapatnak szurkolni, vagy legalább a sajátomnak nem szurkolni. Nehéz, de egyszer el kell jönnie annak a pontnak, hogy ez megtörténjen, máskülönben marad az életen át tartó frusztráció és düh, a kognitív disszonancia érzése, hiszen azok b…..k át hétről-hétre, akiket én támogatok, s bár átb….k de továbbra is kitartok mellettük. Mint amikor egy nőt tízszer megcsal a pasija, néha még jól fel is pofozza, de már együtt marad vele, mert hát együtt vannak húsz éve, meg amúgy is a Géza a lelke mélyén nagyon jó ember. Nem, nem jó ember. Ott kell őt hagyni a …be. Ahogy a hitvány focicsapatot, és a hitvány politikai pártot is.

Ha ez nem történik meg, marad a lelketlen játék nézése hétről-hétre, marad a bántalmazó párkapcsolat, és marad a kormány, ami kirabolja a saját állampolgárjait és feléli a következő generáció jövőjét. Nőt, kocsit, lakást, focicsapatot és politikai pártot is cserélhetsz, ha azok nem elég jók hozzád. Ne tarts ki valami mellett, mert sz.r, ne legyél hűséges azok felé, akik kurvára nem érdemlik meg.

Forrás: Vági Márton