A szilva már július közepétől mosolyog ránk a piacok polcairól, de az igazi, hagyományosan magyar szilva csak most, szeptember elején érhető el a termelőknél. Ebből készül az igazi szilvalekvár, és ez alkalmas az aszalásra is. No, és ebből lesz az igazi a hamisítatlan szilvás gombóc. Nézzük, hogy a szilva ízletessége, hamvassága, zamatossága, és remek szomjoltó hatása mellett a magyar szilva milyen gyógyhatásokkal és tápértékekkel rendelkezik.

A szilva jótékony élettani hatásai:

1, Kalóriaszegény, nem tartalmaz telített zsírsavakat, de vitaminokban, ásványokban és más viszont gazdag.

2, Vitaminok közül a C-, A-, K-, B-vitamin komplex található meg a szilvában, amelyek nagyon sok jótékony hatást rejtenek.

3, Ásványi anyagok közül kiemelhető a rendkívül fontos vas, kálium és a fluorid tartalma.

4, Kiváló antioxidáns hatását a polifenol tartalmának köszönheti, ami egyben a sötétkék, sötétvörös színét is adja a gyümölcsnek.

5, A szilva kiváló hashajtó, székrekedés esetén természetes szerként használható. A benne található magas rosttartalom, a szorbit és a szatén elősegítik az anyagcserét az emberi emésztőrendszerben.

6, A C-vitamin tartalma és az antioxidánsai révén a szilva kiválón segíti a szervezetet a rák, a gyulladások és a szabadgyökök elleni harcban.

7, Az A-vitamin tartalma jótékony hatással van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészségének megőrzésére.

8, A szilva antioxidánsaival felvehetjük a harcot az öregedés ellen.

9, A szilvában található vasnak vörösvérsejtképző hatása van. A benne lévő kálium a sejtek és a testnedvek fontos összetevője, ami pedig szabályozza a szívverésünket és a vérnyomásunkat is.

10, A véralvadáshoz, a csontok fejlődéséhez a K-vitaminnal járul hozzá a szilva, valamint még az Alzenheimer-kórban szenvedő betegek gyógyításához.

11, A majdnem 90 százalékában vizet tartalmazó gyümölcs a héjában található cellulóznak, és rostos húsának köszönhetően remek vizelethajtó. Tisztítókúra idején is megállja a helyét, télen akár az aszalt szilva vagy a szilva lekvár is kiválóan átmozgatja a beleket, és a salakanyag kipucolásával méregteleníti a szervezetet.