2023. szeptember 8-9 között kerül megrendezésre az idei évben a XVI. Üveges hétvége a Kelet-Mecsekben, amelynek hagyományosan három település, Hosszúhetény, Kisújbánya, Óbánya a házigazdája.

Programok:

Szeptember 8.

18.00 Bihari Kristóf üvegművész kiállításának megnyitója.

Kiállítás helye: Hosszúhetény, Fő u. 154.

Szeptember 9.

10.00 Üvegkiállítás megnyitó Horváth Márton, Mechler Mihály, M. Tóth Margit, Smetana Ágnes, Pattantyús Gergely és James Carcass munkáiból Óbányán.

11.00 szentmise az üvegesekért Kisújbányán.

10.00 -18.00 Üvegfúvás és üvegtechnikai bemutató

Üvegvásár, játszóház Kisújbányán.

Szeptember 10.

Túra a Kelet-Mecsekben az óbányai üvegfúvásra. A túra során a 23 km hosszúságú, 26 információs táblából álló tanösvény vezeti végig a látogatókat a hajdani huták történetén. A vasárnapi túrára mindenkit szeretettel vár szeptember 10-én, vasárnap a Hosszúhetényi Turista Egyesület. A kevésbé edzettek fél távnál Óbányáig gyalogolhatnak, és őket kisbusz tudja  szállítani 500 forint/fő önköltségi áron. Viszont ez irányú igényeket szeptember 8-ig telefonon kell jelezni a túravezetőnél.

A túra programja:

8:20 Indulás Hosszúhetény ( Hosszúkávé)
Túra útvonala: Hosszúhetény-Szt.Antal-kép-Ötös úti kunyhó-Óbánya(féltáv)-Kisújbánya-Pusztabánya-Hosszúhetény.

 Közepes nehézségű túra, ami 7-99 éves korig bárkinek ajánlott, aki átlagos edzettséggel rendelkezik. Részvételi ingyenes.

Az Üveges hétvége a Kelet-Mecsekben programsorozat a térség üvegműves hagyományaira épül. A Kelet-Mecsek hegyei között megbújó falvak: Óbánya, Kisújbánya, Püspökszentlászló és Hosszúhetény civil szervezetei minden évben valamelyik településen megszervezik az üveges hétvégét. A program pénteken Hosszúhetényben kezdődik, ahol a kultúrház földszinti termeiben 18 órakor Bihari Kristóf üvegművész kiállításának megnyitója mellett a régészeti leletekből és kortárs üvegművészeti alkotásokból állandó kiállítás nyílt 2008-ban.

A hagyományoknak megfelelően az állandó kiállítás mellett az üveges hétvége ideje alatt minden évben kortárs üvegművész mutatkozik be időszakos kiállítással.

Szombaton és vasárnap valamelyik üveges faluban folytatódik a program. Üvegfúvás bemutatók, üvegkiállítások, konferencia és egyéb kulturális események elevenítik fel a Kelet –Mecsek üveges hagyományait.