Sokat írtam már interjúkat meg beszámolókat pécsi szabaduló szobás élményeimről. Ugyanakkor többen megkérdezték már, hogy melyik is a kedvencem. Ezek után – mivel úgy látom, mostanra bejártam az összes pécsit – úgy döntöttem, hogy írok egy listát arról az 5 szobáról, ami nekem a legnagyobb élményt adta. A listámon csak olyanok szerepelnek, amik jelenleg is látogathatóak. A listára csak a zárt terű szabaduló szobák kerülnek fel, tehát a szabadtéri, detektívjáték-jellegű kalandok nem. A listába nem kerül bele a Zárthelyi szoba, mivel oda nem játékosként, hanem tesztelőként mentünk és nyilván volt benne 1-2 olyan hiba, ami a tesztelésen derült ki. Ezek meg nyilván torzítanák az összértékelést.

5. Csomagmegőrző – IQ Bázis

Egy nagyon egyszerű szoba, de éppen az egyszerűségében rejlik szerintem a nagyszerűsége. A csomagokat különböző sorrendben kell kinyitni, és az utolsóban van egy bomba, amit „hatástalanítani” kell. Maga a játék története nem bonyolult és a szimbólumok segítenek, hogy hol melyik bőröndöt kell megpróbálni kinyitni. Nincsenek nagy digitális látványosságot, de a rejtvények és a sztori megadja a hangulatot, e mellett maga a szoba sem nehéz. Első szobának mindenképpen ajánlom.

4. Labirintus – Rejtélyek Pincéje

Ha a Csomagmegőrzőről azt mondtam, hogy kiváló kezdő szoba, akkor ez éppen az ellenkezője: nagyon hardcore, a város egyértelműen egyértelműen legnehezebb szabaduló szobája, csak profiknak ajánlom. A nehézségéről elmond mindent, hogy én egy nagyon rutinos csapattal mentem oda először és – bár nem kaptunk semmilyen külső segítséget egy külön játék miatt – az első alkalommal a pálya harmadáig jutottunk el. A második alkalommal pedig úgy teljesítettük, hogy kaptunk segítséget, a pálya harmadát már ismertük és így maradt 2 percünk. Ugyanakkor ha a látványosságot nézzük, akkor szerintem egyértelműen nr. 1. Annyi szoba és pályaszakasz van benne, hogy el sem hittem, hogy ennyi lehet egy szobában, a legváratlanabb helyeken nyílhat ki egy ajtó. E mellett szemre is gyönyörű a pálya, a színes köves rész magában is egy szemet kápráztató helyszín. Miután valaki rutint szerzett a pályákon, érdemes kipróbálni.

3. A Nagy gyémántrablás – Szabadulópark

A Szabadulópark legújabb pályája rögtön nagyon szép helyet ért el a listánkon (ezt is tesztüzemben csináltuk, de mivel itt nem voltak pályahibák, ezért itt azt éreztem, hogy be lehet számítani). Általában szeretem, ha egy pályán van némi ügyességi, leleményességet igénylő feladat is, nemcsak logikai. Itt érzem azt, hogy a kettő nagyon egyben van arányaiban is. De a pálya igazi különlegessége egyértelműen az utolsó szoba. A lézerfényes játék, az, hogy akár el is kaphatnak minket az idő lejárta előtt, és az egész szoba berendezései és trükkjei lélegzet-elállítóak. Ajánlom a kipróbálást, de semmiképpen ne öltönyben :).

2. Szökés az Alcatrazból – Szabadulópark

A kedvenc Szabadulóparkos szobám volt. Könnyűnek ezt se nevezném, de azért valamivel könnyebb, mint a labirintus. Amíg a Nagy Gyémántrablásnál kifejezetten a vége tetszett, addig ennek a pályának az eleje a kedvencem. Amikor csak ketten-ketten vagyunk a 2 cellában, és néha a cellákban lévőknek kell együtt dolgozni, néha meg a két cellában lévő embernek együtt, az egy hangulatos és érdekes rész, ráadásul nagyon jól fejleszti a kooperatív képességeket. E mellett jobban ráveszi az embert arra, hogy kilépjen a komfortzónájából, mert hiába van a csapatban valaki, akinek nagyon mennek az ügyességi játékok, ha nem abban a cellában van, ahol az ügyességi feladat van, akkor azért az kihívást jelent a csapatoknak. A második szobájuk már jóval egyszerűbb, de az is tartogat izgalmakat. Bátran ajánlom!

1. Indiana Jones – Rejtélyek Pincéje

Nekem a kedvenc szobám a városból. Amit nagyon ki tudok emelni, az a körítés, nemcsak nagyon látványos és hiteles az egész – néhol még ijesztő is – de abszolute visszahozza az Indiana Jones élményeket (pedig én nem vagyok akkora Indi rajongó egyébként), néha tényleg azt éreztem, mintha a filmben lennék. De itt is jelen van a nagyon váratlan ajtónyílás, egészen extrém helyeken lehet valamit találni, ami aztán kinyit egy új ajtót, vagy ad valami másfajta meglepetést. Az egyik robotkígyó meg konkrétan azt hittem, hogy igazi. Igazából azt mondom, hogy ez az a pálya, ami látványban (majdnem) ugyanazt hozza, mint a Labirintus, viszont a nehézsége sokkal egészségesebb. A film rajongóinak kötelező, mindenki másnak kötelezően ajánlott!

Ez a lista persze nem azt jelenti, hogy a többi szoba rossz lenne. Szerintem olyan nagyon rossz szoba jelenleg nincs Pécsen, így aki szereti ezt a fajta szórakozást, az bátran próbálja ki bármelyiket! Csalódni nem hiszem, hogy fog bárki is.