Korábbi főszerkesztőnk Vági Márton 2023 májusától Máltán él és dolgozik, azonban közösségi oldalán rendszeresen foglalkozik magyarországi közéleti témákkal, így időről-időre megosztjuk egy-egy írását, mint véleménycikket.

Az alábbiakban Vági Márton írását változtatás nélkül közöljük:

100 ezer lakosra jutó gyilkosságok száma, Európában. Az élmezőny.

Oroszország vezet, óriási fölénnyel, ez messze a legveszélyesebb hely egész Európában, itt gyilkolnak meg a legnagyobb eséllyel, miközben nyugaton erre gyakorlatilag alig van esély, 100 ezer emberből jó ha egy lesz gyilkosság áldozata, miközben az oroszoknál ez a szám majdnem 7. Putyin országa nem csak csóró, de veszélyes is, ezek az illiberális rezsimek már csak ilyenek, még arra sem képesek, hogy legalább a rendet fenntartsák. Egyébként Törökország számai is kifejezetten rosszak, 2,5 gyilkosság/100 ezer lakos, bőven több, mint bármelyik nyugati államban.

Oroszországhoz képest Belgium vagy Franciaország a béke szigete, teljesen biztonságos helyek, ahol minimális az esélye annak, hogy gyilkosság áldozatai legyünk. Ellenben ahol nyomor és csóróság van, ott az élet is olcsó, pont mint a ruszkiknál.