Zöldpárti politikusokra való szavazásra buzdított a jövő júniusi önkormányzati és európai parlamenti választáson a szerdán Szombathelyen tartott sajtótájékoztatóján Ungár Péter. A zöldpárt EP-listavezetője szerint csak ők képesek megakadályozni Magyarországon az akkumulátorgyarmatosítást.

„Erre nagyon szép példa Szombathely, amely határozatban mondta ki, hogy nem kér akkumulátorgyárat a környezetébe”

– mondta Ungár Péter. Elmondta, hogy ilyen állásfoglalást minél több magyar városban és európai szinten is meg kellene tenni.

Kiemelte: ha megnézzük, hogy milyen adókedvezményeket kaptak a különböző, akkumulátorgyártással kapcsolatos cégek és beruházások, akkor az látszik, hogy a magyar adófizetők olyan gyárakat, beruházásokat finanszíroznak, amelyek elszennyezik a magyar vizet és környezetet. „Ha pedig összehasonlítjuk, hogy milyen adókulccsal adózik egy leendő akkumulátorgyár és mondjuk, egy szombathelyi kisvállalkozás, akkor azt látjuk, hogy a kisvállalkozások sokkal nagyobb adót fizetnek, mint ezek a szennyező üzemek” – fűzte hozzá.

„Ha Magyarországon van zöldképviselet, ha Magyarország zöldpártjának van önkormányzati és európai parlamenti képviselete, akkor nem lesz akkumulátorgyarmatosítás” – mondta Ungár Péter.