Habár a világ nagyot változott az elmúlt években a tetoválások megítélése kapcsán, még mindig megosztóak. Van, aki szerint szépek, és sokszor hasznosak, másoknak továbbra sem tetszik, hogy valaki élete végéig tartó mintát varrat a testére. Szerkesztőségünk egy fiatal tetoválóval, Rajkai Zsófiával – a Sophie Tattoo tulajdonosával – beszélgetett, aki igyekezett a tetoválásokkal kapcsolatos legtöbb kérdést megválaszolni.

Mióta foglalkozol tetoválásokkal és hogyan jött ez az ötlet?

Most már több mint egy éve tetoválok. Ez egy gyerekkori álmom volt, amit sokáig nem mertem megvalósítani, mert ehhez azért kell egyfajta bátorság. De pár éve nagybátyám felesége azt mondta, hogy kezdjem el, mert nekem tetoválónak kell lenni és belekezdtem. Édesanyám is művész, táskatervező, és bennem is megvan a művészi véna. Gyerekkorom óta rajzolok, alkotok, mindig valami kreatív dolgot csinálok, mert ebben tudom magam kifejezni, így evidens volt, az is, hogy egy olyan szakmát válasszak magamnak, amiben a művészetet meg tudom élni és magamat is ki tudom fejezni ezáltal.

Hogy lehet valakiből tetováló?

Ez nagyon érdekes, mert ma Magyarországon nincs külön tetováló szakma, gyakorlatilag képzettség nélkül lehet tetoválni (szerk. nagyon meglepődik).  Vannak különböző képzések, amelyeken az alapokat meg lehet tanulni, vannak egy hétvégés tanfolyamok is, de olyanok is, amik több hónapig tartanak. Én azt mondom, hogy az egy hétvégés tanfolyamok nem érnek túl sokat, nem is lehet ennyi idő alatt ezt megtanulni, érdemes a hosszabb képzéseket választani, de igazából ezt idővel mindenki maga tanulja meg.

Magának a tetoválásnak milyen a megítélése manapság, főleg a korábbi évtizedekhez képest?

A századforduló előtt ez még megbélyegzésként volt jelen a köztudatban, a börtönökben a rabokat bélyegezték meg ezzel, illetve kartellek, maffiák tagjai voltak tetoválva. Ma már ez divat, illetve az önkifejezés egy módja. Van aki azért tetováltat, mert neki ez erőt ad, fontos és tud ebből merítkezni, de van aki csak azért, mert tetszik neki egy minta. Ma már sokkal elfogadóbb e téren a társadalom, a különböző munkaadóknál is lehet érvényesülni, nem szokták annyira rejtegetni és az emberek egyre nagyobb százaléka visel tetoválást.

Fotó: Hegedűs Tünde

Hogyan tudja egy tetováló reklámozni magát? Hiszen a legtöbb ember el tudja dönteni, hogy akar-e tetováltatni vagy nem.

Ez nem egy konkrét termék, hanem egy szolgáltatás. Egy szép tetoválást, ha valaki elkészít, akkor a viselője egy két lábon járó hirdetőtábla, mert el fogják mondani, hogy „ezt itt csináltam, ezt ő készítette”, és így szájról szájra terjed. De ehhez idő kell, és  türelmesnek kell lenni. Nekem is eleinte a baráti és ismerősi köröm volt, aki eljött hozzám, utána az ő ismerőseik, és így bővült a vendégköröm. Illetve ami még fontos, az az online marketing, a nélkül a mai világban szinte semmit nem lehet csinálni. Én ott vagyok a Facebookon, TikTokon, Instagrammon, folyamatosan gyártom a tartalmat, hogy új vendégeket szerezzek és a régiek érdeklődését is fenntartsam.

Nagyjából milyen arányban vannak, akik visszatérnek és akik egy alkalommal jönnek?

Szinte az összes vendégem visszatérő (szerk. ismét meglepődik).  Sokan járnak hozzám Tolna megyéből és Budapestről is. Szeretik a munkámat, teljes mértékben megbíznak bennem és ezért nagyon hálás vagyok. Illetve nálam nem csak a tetoválást kapják, hanem tényleg szolgáltatást nyújtok, figyelek rájuk, megkérdezem, hogy vannak, tehát egy olyan közös időtöltés van, ami miatt pluszban szeretnek visszajárni.

Volt-e már olyan eset, amikor rábeszéltél valakit egy tetoválásra, vagy lebeszéltél róla?

Rábeszélni senkit sem beszélek rá semmire, mert szerintem mindenki el tudja dönteni, hogy mit szeretne. Lebeszélni sem szoktam, de voltak már olyan megkérdőjelezhető minták, aminél megkérdeztem, hogy biztosan ezt szeretné-e, ne változtassunk rajta egy kicsit, mert az összképe annak a mintának nem volt esztétikus, illetve a jelentésével is akadtak fenntartások. De ha az vendég azt szeretné, akkor azt készítem el.

Mennyire fájdalmas egy tetoválás? Erről ahány embert kérdezek, annyi különböző vélemény van.

Azért, mert ez nagyon egyénfüggő, nagyon változó, hogy kinek mekkora a fájdalomtűrő képessége. Illetve az is meghatározó, hogy hova készül a minta, illetve milyen stílusban vagy technikával. Egy kontúros tetoválásnál ez egy rövidebb időtartam, nem olyan trauma a bőrnek sem, mint egy realisztikus tetoválás, vagy egy portré, ahol többször át kell menni az adott területen. Az elhelyezésben meghatározza a fájdalmat, hogy mennyire van közel a hajlathoz vagy a csonthoz. A legfájdalmasabb részek a borda, a gerinc, a nyak, a hajlatok, és leginkább a fej. Kevésbé fájdalmas például az alkar, felkar, comb, vádli. De ez is egyénfüggő, volt már, aki azt mondta, hogy a combján jobban fájt, mint az oldalán.

Mit lehet csinálni, ha valaki nagyon nem bírja a fájdalmat?

Több szünetet lehet tartani, illetve érzéstelenítő krémet használni. Vagy több ülésre bontani, hogy első körben megcsináljuk a tetoválás kontúrját, és ha az meggyógyult, akkor a maradékot befejezzük egy másik alkalommal.

Van-e olyan tetoválásod, ami különösen emlékezetes neked?

A legnagyobb tetoválásom több mint 10 órás volt. Egy külföldi lány jött be hozzám, azt mondta, hogy szeretne egy teljes combtetoválást, de nem mondott konkrétumot, csak elküldött néhány ötletet, természeti elemeket, egy cicát, de azt mondta, hogy boszorkányos sémába is elmehetünk. És én összeraktam neki egy teljesen egyedi, rászabott tetoválást. 3 ülés alatt készült el, egy ülésen 3-4 órát varrtam. Ez nekem is egy meghatározó tetoválás, benne vagyok én is és az én stílusom is.

Fotó: Hegedűs Tünde

Mit tudnál annak tanácsolni, aki első tetoválásra érkezik?

Abba sosem szoktam beleszólni, hogy ki milyen mintát választ, de elsőre célszerűbb egy kisebb, egyszerűbb mintát választani, hogy az ember megtapasztalja, hogy milyen érzés ez. Nagyon fontos, hogy mindenképpen legyen kipihent, ha valaki fáradtan vagy másnaposan érkezik, az biztosan sokkal jobban fog fájni, mintha kipihenten érkezett volna. E mellett megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszon tetoválás előtt és közben, valamint, hogy egyen előtte. Sokan járnak úgy, hogy nem esznek előtte, ilyenkor könnyen leeshet a vércukor, ami ájuláshoz vezethet.

Köszönöm szépen az interjút!

A Sophie Tattoo elérhetőségei:

Cím: 7621 Pécs, Ferencesek utcája 21.

E-mail: sophietattooart@gmail.com

Telefon: (70) 610 9263