Úgy tűnik, hogy egy kormányhatározatnak köszönhetően, ezután még nehezebben lesz majd átlátható a miniszterek vagyoni helyzete. Mindezt megalapozza egy nem nyilvános, 2022-ben hozott kormányhatározati határozat, amelynek a következtében úgynevezett bizalmi vagyonkezelőkbe tetetnék a tárcavezetők a meghatározott méretű céges érdekeltségeiket – adta hírül az rtl.hu.

A magyar kormány a minisztereire vonatkozó szabályozást az úgynevezett 4000-es határozatként fogadta el, ami annyit jelent, hogy a döntés ugyan nem titkos, de nem is nyilvános. – olvasható a 24.hu mai írásában.

Azt viszont a minisztériumok nem voltak hajlandók elárulni az rtl.hu-nak, még egy közérdekű adatigénylésre sem, hogy megtudják azt, hogy az egyes tárcák vezetői pontosan milyen céges érdekeltséget adtak a határozat következtében bizalmi vagyonkezelésbe.

Annyi tudható, hogy például a magyar politikusok által benyújtásra kerülő vagyonnyilatkozatokban van olyan rész, ami pontosan a bizalmi vagyonkezelőkkel kapcsolatos érdekeltségekre kérdez rá, de:

  • Nem kell megjelölniük, hogy az átadott tulajdon milyen jellegű, valamint azt sem, hogy pontosan mekkora értékű.
  • A politikus által leadott bevallásból végül az sem derül ki, hogy melyik cégben megtalálható részesedést adta át egy miniszter.
  • A vagyonnyilatkozatok minden esetben csak is a december 31-i állapotot tükrözik, vagyis, amennyiben egy miniszter év közben vásárol egy céget, és azt bizalmi vagyonkezelésbe adja, akkor a bevallásából csak annyi derül majd ki, hogy egy vagyonkezelőnek átadott valamilyen vagyonelemet.

Az rtl.hu ezek után megtekintette a miniszteri vagyonnyilatkozatokat és megállapította, hogy jelenleg négy miniszternek van céges érdekeltsége, és az ezek többsége vagy zrt., vagy mikrovállalkozás, amelyekre viszont már nem vonatkozik a szabályozás.

Az írásból az is kiderül, hogy például Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszternek már van olyan érdekeltsége, amelyet bizalmi vagyonkezelésbe adott át az SBA Invest Kft-nek. Tehát a miniszter ott egyszerre jelenik meg vagyonrendelőként és kedvezményezettként. Nem is olyan rég volt, amikor a 24.hu már részletesen foglalkozott a honvédelmi miniszter vagyoni helyzetével.

Magyarország honvédelmi minisztere a London Capital 2019. november 25-ei megalakításától számítva, az eltelt három évben jól gazdálkodott, így több mint 19 milliárd forint nyereséget produkált. A honvédelmi miniszter vagyonnyilatkozatában még a tulajdonában lévő cégeken kívül szerepel egy SBA Invest Kft. nevű társaság, amelyben Szalay-Bobrovniczky nem tulajdonos, csak vagyonrendelő és kedvezményezett.

Ezek után már nem is meglepő, hogy a bizalmi vagyonkezelőnek látszó társaság – erről korábban a Népszava írásában olvashattunk – ugyanazon a címen lett bejegyezve, mint a London Capital. Így aztán, mivel a honvédelmi miniszterünk az SBA Investbe helyezi a vagyonát, akkor ott az érdeklődő számára már nem sok látnivaló akad.

Ebből az esetből is nagyon jól kitűnik, hogy a bizalmi vagyonkezelésnek egyszerűen az a lényege, hogy nem nyilvános kinek, illetve, hogy kiknek a vagyonát kezelik, és az sem, hogy milyen eredménnyel.

A most felmerülő bizalmi vagyonkezelésben a másik érintett miniszter Lantos Csaba energiaügyi miniszter, neki a legfőbb cége, a Lantos Zrt., amiről jó tudni, hogy természetesen egy bizalmi vagyonkezelő cég, és ugyan zártkörű részvénytársaságként működik, de a HVG írásában például arról számolt be, hogy tavaly tavasszal mégis a TRST2022 Kft. bizalmi vagyonkezelőhöz került.

Az rtl.hu megkereste még Orbán Viktor sajtófőnökét a kérdésben, hogy pontosan kiderüljön az, hogy mi indokolta a szabályozást. A lap kérdésére Havasi Bertalan annyit közölt, hogy:

A kormányhatározat csak azokra vonatkozik, akiknek van cégtulajdona, de Orbán Viktor miniszterelnök vagyonnyilatkozatából az is kiderül, hogy neki nincs egy cégben sem tulajdona, így a fent említett határozat kapcsán nincs teendője.

Forrás: rtl.hu, 24.hu, nepszava.hu, hvg.hu

A bahir.hu oldalon minden nap talál friss híreket a kultúra világából is.