Korábbi főszerkesztőnk Vági Márton 2023 májusától Máltán él és dolgozik, azonban közösségi oldalán rendszeresen foglalkozik magyarországi közéleti témákkal, így időről-időre megosztjuk egy-egy írását, mint véleménycikket.

Az alábbiakban Vági Márton írását változtatás nélkül közlöm:

Miközben Európában az emberek ülnek a jól fűtött, meleg otthonaikban és élvezik azt, hogy egyre jobban élnek, egyre tovább élnek, egyre könnyebb az életük, már Kelet-Európában is minden demokratikus országban simán keresnek 1500 eurót, Nyugaton ennek a dupláját, tripláját is, addig Oroszország megfagy. Szó szerint.

Több tízezer orosz lakásban nincs fűtés, miközben -22 fokos a hideg.

Az okok egyszerűek: akik karban tudnák tartani a kazánokat, fűtési rendszereket azok most egy ukrán mocsárban rohadnak éppen, mármint ténylegesen nem átvitt értelemben, másfelől hála a jól működő nyugati szankcióknak eszköz sincs, amivel lehetne cserélni az alkatrészeket.

Orosz lapok is beszámoltak már az esetről, részlet az egyikből:

A fővárostól Moszkvától mintegy 30 kilométerre délre fekvő Podolszkban legalább 149 000 lakos – lakosságának csaknem fele – maradt a hidegben, amikor egy közeli magán lőszergyárban felrobbant egy fűtővezeték.

„Ez teljes szégyen. Nincs fűtés és meleg víz. Hálózsákban kell aludnunk” – mondta a The Moscow Timesnak Jurij, egy helyi lakos.

„Nincsenek szavaim, hogy leírjam, milyen rossz a helyzet” – mondta Jurij, aki nem volt hajlandó megadni vezetéknevét. „Majdnem hat napja nincs fűtésünk.”

Eközben Németországban ahol ugye „halálra fagynak az emberek” Hans ül otthon, 3400 eurót keres havonta, és röhögve fizeti ki a 63 eurós fűtésszámláját. Oroszország rohad, hanyatlik, egy csóró, kilátástalan csődtenger, nem véletlen, hogy még a magyarországi muszkavezetők sem oda költöznek, ha jobb életre vágynak, hanem nyugatra.

Forrás: Vági Márton