2024-ben a farsang időszaka január 6-tól 2024 február 14-ig tart.

2024-ben a farsang időszaka január 6-tól 2024 február 14-ig tart. De a jelmezbálok, iskolai, óvodai farsangok általában egész február végéig tartanak. Sok szülőnek komoly fejtörést okoz, hogy milyen jelmezbe öltöztesse a gyerekét. Vannak olyan oktatási intézmények, ahol csoportos beöltözés van. Sokszor rövid jelenteket tanulnak be és együtt készítik a maskarákat is amikbe beöltöznek. Számos szép példa akad ezekben az esetekben a szülői munkaközösség, esetleg cégek segítségére is.

A szülők kreativitása is igazán elismerésre méltó, hiszen nagyon ötletes jelmezeket alkotnak. És ma már elérhető az interneten is számtalan ötlet. Konkrét szabásmintákat is találnak a szemfüles érdeklődők. De számos videó is akad, ahol az elkészítés folyamatát is láthatjuk. De érdemes szervezni kreatív napot, ahol a többi szülővel együtt lehet elkészíteni a maskarát, esetleg álarcot.

De hogyan lehet mindezt fenntarthatóvá tenni? És egyáltalán miért kell, hiszen sokkal egyszerűbb rendelni valamit, valamelyik webáruházból és máris le tudtuk. Na de tényleg ez a célunk, hogy mielőbb letudjuk a feladatot? Hiszen külön örömöt hozhat a jelmez elkészítése, pláne ha gyermekünkkel együtt tesszük ezt. Nem is beszélve arról, hogy sokkal olcsóbb. De mitől lesz környezetbarát, fenntartható, takarékos?

Mitől lesz környezetbarát, fenntartható, takarékos?

Például ha régi ruhákat használunk fel a jelmez elkészítéséhez. Rengeteg minden készíthető, megunt ruhadarabokból egy kis átalakítással. Esetleg madárijesztő, vagy boszorkány, kertész, pék és szinte bármelyik foglalkozás kivitelezhető, némi kellékkel kiegészítve. És az is lehet, hogy ez a bizonyos tárgy már ott lapul gyermekünk játékosdobozában, vagy a polcon. Nagyon kreatív megoldásokra láthatunk példákat, melyekhez dobozt, deszkahulladékot, festéket vagy az udvaron található esetleg használaton kívüli szerszámokat, anyagokat használtak fel. Így keletkezett valószínűleg a legófigura, kupakember, bádogember, túrórudi és számos más érdekes megoldás. De felkereshetünk különböző cégeket is, a már felesleges anyagmaradék miatt. A legtöbb gyártó általában szívesen ad a már kidobásra ítélt hulladékból, amely ebben esetben komoly segítség lehet nekünk. Amennyiben alapanyag vásárlásra kerül sor, érdemes újrahasznosított, vagy lebomló anyagokat választani. És a készítés során arra törekedni, hogy minél kevesebb hulladék keletkezzen.

De nem mindenki olyan ügyes, gondolhatják jogosan e sorokat olvasva. Éppen ezért van lehetőségünk különböző jelmezkölcsönzőkbe ellátogatni és kikölcsönözni az áhított karakter kellékeit. De mód van arra is, hogy felkeressünk egy turkálót, hiszen ott is akadnak szép számmal különféle jelmezek. Ezekhez sokkal olcsóbban juthatunk hozzá és gyermekünk a farsang után is szívesen ölti magára a karaktereket. De érdemes a már felhasznált ruhákat továbbadni családi, vagy baráti körben, esetleg eladni.

Mindenkinek jó készülődést, kreatív ötleteket, örömteli barkácsolást kívánunk! A farsangi mulatságokon pedig nagyon jó szórakozást!