Egyre több sportágban derül ki, hogy melyik sportolóink szereztek olimpiai kvótát, kikért szurkolhatunk nyáron Párizsban. Ugyanakkor a klasszikus értelemben vett csapatsportokban még elég sok a kérdés. Labdarúgásban az elmúlt évek kiemelkedő szereplései ellenére nem leszünk ott, ám három másik labdajátékban – vízilabda, kézilabda, kosárlabda – még van esélyünk, sőt, egy csapatunk már biztosan ott lesz Párizsban. Ami izgalmas, hogy ez az egy még – szerencsés esetben – akár ötre is emelkedhet. Nézzük meg, milyen esélyeink vannak még!

Egy biztos, egy bizonytalan – vízilabda

Vízilabdában hagyományosan erősek vagyunk, így talán nem az a meglepetés, hogy az egyik csapatunk már biztosan kinn van az olimpián, hanem az, hogy csak az egyik biztos.

A férfiak a tavalyi Vb-aranyukkal szereztek kvótát, a nőknek azonban sem a tavalyi világbajnokságon, sem az idei kontinensviadalon ez nem sikerült. Az utolsó esély a nemrégiben elindult vizes VB, ahol egyelőre a kötelező házi feladatot teljesíti mindkét csapatunk, ám lányaink a negyeddöntőben várhatóan Hollandiával vagy az USA-val fognak összecsapni, ami nagyon nehéz meccsnek ígérkezik. Ha sikerül a győzelem, valószínűleg megvan a kvóta, ha nem, akkor imádkozhatunk.

A jelenlegi szabályok alapján az a két csapat szerez kvótát, aki a még nem szerzők közül a két legjobb helyezést éri el. A realitás talaján maradva Kanada, Magyarország és Olaszország az a három csapat, akinek még nincs kvótája és küzdeni fog ezekért a helyekért. Szóval a legfőbb cél, hogy ebből a két csapatból az egyik mögöttünk végezzen.

Az olimpiai selejtezők már megvannak – kézilabda

Kézilabda terén van a legtöbb bizonytalanság. Mindkét csapatunk megszerezte már a az olimpiai selejtezős helyét, ráadásul mindkét fronton sikerült kiharcolni, hogy Magyarországon legyen a kvalifikáció. Ugyanakkor egy négy fős csoport első két helyén kell végeznünk, hogy meglegyen a részvétel az ötkarikás játékokon.

A nők helyzete jelenleg egyszerűbbnek tűnik, ugyanis a világelithez tartozó svédek mellett Japán és Kamerun a két ellenfél, akik azért nem tartoznak a legyőzhetetlen csapatok közé. Ugyanakkor a japán válogatott a tavalyi világbajnokságon több európai csapatot megfricskázott, így azért hiba lenne lebecsülni őket.

A férfiaknál sokkal érdekesebb a csoport, Norvégia, Tunézia és Portugália küzd meg a helyekért. Tunézia talán kijelenthető, hogy a leggyengébb a csoportban, a maradék három csapat viszont nagyon hullámzik, a norvégok az EB-n nem várt módon gyengén szerepeltek, a portugálok elég rapszodikusak, és azért valljuk be, a magyar csapat játéka is extrém szélsőségek között van.

Nem igazán jó ómen számunkra, hogy az elmúlt években a legtöbbször ez a két csapat nagy különbségű győzelmeket hozott ellenünk, a 4 évvel ezelőtti olimpiai kvalifikációs EB-n mindkettő megvert minket, de az akkori VB-n is nagy fiaskót kaptunk a norvégoktól, míg a portugálok tavaly vertek minket látványosan és csak a szerencsének köszönhettük, hogy végül előttük végeztünk a csoportban. Ugyanakkor az EB-n mutatott játék biztatónak tűnt, így azért eséllyel vehetjük fel a versenyt ellenük.

Reménysugár kosárlabdában is

Kosárlabda csapatunk ebben az évszázadban még nem szerepelt olimpián, ám a nők tavalyi elődöntős EB-eredményükkel kiharcolták a jogot, hogy részt vegyenek egy selejtező csoportban. Ám az ellenfelek nem egyszerűek: a legutóbbi VB-n negyedik Kanada, az EB-ezüstérmes, éppen minket kiejtő Spanyolország és a tokiói ezüstérmes Japán mellett egyáltalán nem lesz egyszerű dolog kiharcolni a továbbjutást.

Ugyanakkor van két biztató jel is: az egyik, hogy ezt a selejtezőt is hazai környezetben játszhatjuk, a másik pedig, hogy innen az első 3 csapat szerez kvótát, tehát akár egyetlen győzelem is elég lehet az üdvösséghez. Erre a legnagyobb esély japán ellen van, akik a legutóbbi vb-n 5. hellyel estek ki a csoportból és a mögött a szerb csapat mögött végeztek, akiket az EB-n le tudtunk győzni. Ők sem könnyű ellenfél, de talán nem is legyőzhetetlen kategória. A selejtezőtorna csütörtökön kezdődik, és egész hétvégén lehet majd szurkolni a magyaroknak.

Látható tehát, hogy optimális esetben akár 5 csapatunk is érdekelt lehet a labdasportokban az ötkarikás játékokon, de sajnos az sem zárható ki, hogy a végére mindösszesen egy marad. Hogy ez mennyi lesz, az majd a következő hónapokban dől el.