Immáron 12. éve, hogy a mai napon tartják a Székely Szabadság Napját. Ennek pedig egy szomorú esemény ad alapot.

1854-ben ezen a napon végezték ki a marosvásárhelyi Postaréten Bágyi Török János kollégiumi tanárt, Martonosi Gálffy Mihály ügyvédet és Nagyváradi Horváth Károly földbirtokost, akik a Makk-féle összeesküvés tagjaiként az elbukott magyar forradalom és szabadságharc lángját szerették volna újra fellobbantani. Az eseménynek emléket állító marosvásárhelyi Székely vértanúk emlékműve hat méter magas, porosz gránitból készült obeliszk; északi alapkövén fekvő, nyíltól sebzett oroszlán domborművével, amely mellső lábai között zászlót tart, alatta két keresztezett kardon a magyar címer áll.

Ezen a napon az erdélyi magyar szervezetek Marosvásárhelyen megemlékezést és felvonulást tartanak, melyre Erdély magyarlakta településeiről érkeznek résztvevők. Több magyarországi városban szolidaritási megmozdulást szerveznek, a legnagyobbat a budapesti Hősök terén.

Keresztes László Lóránt: Az LMP támogatja a székely autonómiát

Keresztes László Lóránt országgyűlési képviselő a mai nap alkalmából közleményben emlékezett meg az eseményről.

Jog és gazdasági erő ott van, ahol autonóm regionális közösség él, béke ott van, ahol a jog érvényesül, jog pedig ott van, ahol az emberek a saját ügyeikről félelem nélkül, maguk dönthetnek.   

Az LMP–Magyarország Zöld Pártja ­támogatja Székelyföld területi autonómiáját. A júniusi európai parlamenti választás egyik tétje, hogy olyan Európát tudjunk építeni, amely valóban segíti az őshonos nemzeti kisebbségeket, amely hajlandó és képes biztosítani az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglaltak szerint a nemzeti kisebbségeket megillető jogokat. Az LMP a megalakulása óta kiáll a külhoni magyarok jogainak biztosításáért, és minden eszközzel, nemzeti, regionális és európai szinten is igyekszik segíteni törekvéseiket. 

A Székelyföld létezését szégyenteljes módon kétségbe vonó román kormányfőnek pedig üzenjük: a Székely Szabadság Napja ma is jelképezi mindazon érvényes törekvéseket, a szabadság, az önigazgatás és az autonómia jogos igényét, melyek irányadó értékül kellene, hogy szolgálják a békés fejlődést egész Európában. 

Pécs: zászlókitűzés és politikai vihar

A pécsi önkormányzat még 2020-ban döntött arról, hogy a Székely Szabadság Napja alkalmából minden év március 10-én a Székely zászlót kitűzik a városházára. Magát a döntést ugyanakkor komoly viták előzték meg. Ugyanis aznap a fenti döntésen kívül 2 a határon túli magyarsággal összefüggő előterjesztés volt.

Az elsőt az akkor még ellenzéki Dr. Kóbor József terjesztette elő, ami a „Kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért” elnevezésű Európai Polgári Kezdeményezés” támogatásáról szólt. A másik Csizmadia Péter nevéhez fűződött, aki a székely autonómiát támogató nyilatkozatot akart elfogadtatni. A városvezető többség azonban ezt a kettőt elutasította.