A Republikon szerint mélyponton a Fidesz népszerűsége a kegyelmi botrány után

Republikon szerint Évek óta nem látott mélyponton a Fidesz népszerűsége a kegyelmi botrány után. Egy hónap alatt több mint 325 ezer választó hagyta ott Orbánékat, ami jelentős gyengülés. Januárban még 43 százalékra mérte a Republikon Intézet a Fidesz–KDNP támogatottságát, a kegyelmi botrány kitörése után pár héttel már csak a pártválasztók 37 százaléka mondta azt, hogy a Fidesz–KDNP-re szavazna. Ez több mint kétéves negatív csúcsot jelent. Tavaly februárban 47 százalékon álltak még. -írta meg a Telex

A legtöbb ellenzéki pártnak egyáltalán nem vagy csak alig nőtt a támogatottsága a kegyelmi botrány után. A legerősebb ellenzéki párt, a DK támogatottsága a teljes népesség körében változatlanul 12 százalék.

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölti indulására váró LMP népszerűsége a teljes népesség körében 2-ről 3 százalékra nőtt, a pártválasztóknál azonban 4 százalékon maradt. A Jobbik-Konzervatívok a teljes népesség és a pártválasztók körében is hibahatáron belül, 1-1 százalékponttal erősödött. Ez azt jelenti, hogy az LMP és Jobbik három hónappal a választás előtt fej fej mellett állnak.

A Fidesz–KDNP EP-győzelmét továbbra sem veszélyeztetik az ellenzéki pártok, ám ha Orbánék nem tudnak visszaerősödni a következő 90 napban, akkor akár több EP-mandátumot is veszthetnek a 2019-es eredményükhöz képest. És az önkormányzati választáson is súlyos vesztességekkel kell számolniuk. A Republikon elemzése szerint a Fidesz–KDNP jelenleg a tűzoltásra összpontosít, de minden bizonnyal hamarosan totális ellentámadásba lendül.

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült február 21–28. között. 

Korábban megírtuk, hogy a Medián felmérése szerint szorosabbá válna a verseny, ha Vitézy Dávid is benevezne. Karácsony így is elvinné a szavazatok 37 százalékát, Vitézy pedig jelenleg a voksok 23 százalékára számíthatna. Ezzel valószínűleg megelőzné a kormánypártok meg nem nevezett jelöltjét, akit 21 százalékra mért a Medián. Ez alapján tehát Vitézy Karácsonytól 9, a fideszes indulótól 6 százalékpontnyi szavazót vinne el, de a Mi Hazánk táborából is lecsípne 3 százalékpontot.

forrás: telex