Kedden hajnalban megfordul a szél, és ennek hatására többfelé megélénkül az északi szél. Egy hidegfront érkezik, melynek hatására megnövekszik a felhőzet és egyre nagyobb területen ered el az eső, de jelentős mennyiség nem várható.
Hajnalban a minimumok 4 és 6 fok között alakulhat.
Délután csökken a csapadékhajlam, de tovább élénkül az északnyugati szél. Szakadozott lesz a felhőzet, kezdetben záporok előfordulhatnak.
A hőmérséklet maximuma 13 és 15 fok között alakulhat.
Este élénk lesz az északnyugati szél, a felhőzet szakadozott lesz, csapadék nem várható. A minimumok 5 fok közelében alakulnak. – ígéri a keddre a Meteo Mecsek.

„Gergely uram nagy ravasz, hidegre vált a tavasz.” – ez a népi mondóka sokat elmond a Gergely napjára várható időjárásról. Tehát vigyázzunk, és Gergely napján készüljünk fel az északi szél hidegfrontot hozó kellemetlen, csípős hatására!

A Meteo Mecsek Kisokosában a március 12, vagyis Gergely napjához kötődő népi megfigyelések kapcsán arról olvashatunk, hogy: „Gergely rázza a szakállát”, azaz gyakran ez a tél utolsó, de még erősen havas napja, amolyan utolsó rúgása.

A középkorban a Gergely-nap egy igazi tavaszkezdő, tavaszváró, meleget, kikeletet váró nap volt. A Julianus-naptárban erre a napra esett a tavaszi nap-éj egyenlőség is.

A Gergely-nap ünneplését IV. Gergely pápa rendelte el 830-ban, aki elődjét, I. (Nagy) Gergely pápát (509–604), iskolák alapítóját, a gregorián-éneklés megteremtőjét az iskolák patrónusává tette. E naphoz Európa-szerte felvonulások, diákpüspök-választás és vetélkedők kapcsolódtak. A magyarországi Gergely-járás eredetét, interetnikus kapcsolatait Földesi Béla vizsgálta. Tanulmányában többek között felvázolja a szokás kialakulását a középkori szegény tanulók különböző ünnepekhez kötődő mendikálásától, mely a 17. század közepétől Balázs napjához (febr. 3.), de rendszerint Gergely napjához kötődött (Földesi 1981). –írja az arcanum.com

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss és aktuális híreket és információkat.