Megérkezett a tavasz és itt a húsvét, jöhet a tavaszi nagytakarítás. Korábban több olyan cikkünk volt már, amiben zöld, fenntartható tippekről írtunk. Voltak ezek között olyanok is, ahol háztartási eszközöket vettünk sorra. Ebben az írásban most összeszedünk néhány olyan ötletet, ami segít, hogy zöldebb és fenntarthatóbb legyen a tavaszi nagytakarítás. Ezek használatával csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat, sőt, a takarítás minősége sem fog romlani, ezt garantáljuk.

Minden kezdet nehéz

Nehezen változtatunk a megszokott, berögződött dolgokon. Nincs ez másként a háztartási eszközön, takarítószerek esetében sem. Saját példámon keresztül is tudom, hogy attól, hogy egy reklám azt mondja, hogy egy termék jó, amíg nem próbáltam ki, teljes mértékben nem fogok tudni hinni benne.

A legegyszerűbb megoldás, amikor tisztítószereket vásárolunk, hogy megvesszük a jól ismert márkák termékeit. Ha ezeket a flakonokat, dobozokat át tanulmányozzuk, akkor viszont sok esetben láthatjuk, hogy milyen elrettentő jelzések szerepelnek rajtuk. Rengeteg olyan, a hétköznapokban használt tisztítószer van, ami különböző egészségügyi és környezeti károk esetleges okozására hívja fel a figyelmet.

Egy kis segítség lehet az e téren kezdőnek számító zöldre váltó olvasóink számára, hogy a nagy áruházláncok polcain is érdemes jól körbenézni. Ezekben a boltokban is találhatunk ugyanis a már ismert termékekhez képest sokkal-sokkal zöldebb és környezetbarátabb alternatívákat. Hangsúlyozva, hogy ez határozottan nem a reklám helye, de ha elfogadnak tőlem egy tanácsot, akkor érdemes megnézni vagy kipróbálni a például a Frosch márka termékeit.

Hol vásároljunk?

Mint ahogy azt írtam, a szokásos bevásárlásnak otthont adó nagy áruházláncok polcain is található néhány zöld(ebb) alternatíva, amik túlmutatnak a hagyományos vegyszereken. Ezen túl, ha még több energiát szeretnénk bele tenni a változásba, akkor viszont az úgynevezett alternatív megoldásokat kell keresnünk. Ezek a megoldások viszont nem biztos, hogy minden esetben annyira kész termékek lesznek, mint ahogy arra számítanánk.

Pécsett korábban több kiváló csomagolásmentes bolt is üzemelt. Sajnos arról értesültünk, hogy az egyik nagy kedvencünk, a Zöld Blokk a tavalyi évben véglegesen bezárt. Így fájó szívvel, de őket ajánlani itt már nem tudjuk. Van viszont szerencsére más alternatíva, a Magaméri. Velük korábban szerkesztőségünk interjút is készített.

De mit vásároljunk?

Egyszerű, de nagyszerű például a citromsav. Bevallom, korábban én sem tudtam róla, hogy mennyi felhasználási lehetősége van a takarítás területén. De a citromsav jó vízkőoldásra, konyhai pultok tisztítására, wc tisztításra, sőt, még a nehezen kezelhető leégett edények esetén is helyt fog állni.

A személyes kedvencem a mosóparfüm. Amíg nem a saját szememmel láttam, vagy talán úgy pontosabb, hogy amíg nem éreztem a saját orrommal az illatát, el sem hittem, hogy működik. A mosóparfüm, amit egyébként minden csomagolásmentes/zöld boltban be tudtok szerezni egy tökéletes öblítő alternatíva. Néhány csepp kell csak belőle – tényleg – és a ruhák úgy illatoznak, mintha egy fél üveg klasszikus öblítőt locsolna az ember a mosógépbe.

A citromsavhoz hasonlóan érdemes egy esélyt adni a szódabikarbóna használatának is. Ez is általános takarítási munkálatokhoz tökéletes alternatíva. Ráadásul kifejezetten jól használható hűtő szagtalanítására is. Ehhez nem kell mást tennünk, mint, hogy egy tálba teszünk szódabikarbónát, amit aztán behelyezünk a hűtőbe. Külön pozitívum, hogy ezt követően a szódabikarbónát más takarításhoz is használhatjuk, ha a kellemetlen szagok eltávolítását már elvégezte.