Manapság folyamatosan igyekeznek felhívni a figyelmünket a vállalatok, szervezetek és civilek a környezetünk védelmére, a tudatos életre, a hulladékcsökkentésre. Ennek köszönhetően hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a csomagolásmentes boltok. Egy évvel ezelőtt nyílt meg Pécs második csomagolásmentes boltja, így adva meg a lehetőséget a belvárosban mozgóknak is a fenntarthatóbb életmódra. Juhos Ritával, a Magaméri Shop tulajdonosával beszélgettünk.

Miben különbözik egy csomagolásmentes bolt az általános értelemben vett boltoktól?

Nekünk az az alap célunk, hogy kevesebb hulladékot generáljunk. Ezt úgy lehet elérni, hogy azokat a tárolóedényeket, amiket a vásárlók otthon is használnak mi itt az üzletben lemérjük, megtöltjük és így sokkal kevesebb csomagolóanyag kerül a kukákba. Például a tisztítószerek esetén az otthonról hozott flakonjaikat meg tudják tölteni, de csak annyival, amennyivel szeretnék. Mi nem szabjuk meg előre azt sem, hogy mennyit kell beletölteni, hanem kérésre csak annyit mérünk ki, amennyit a vásárló szeretne. De ez természetesen igaz az összes kimérős termékünkre, így az élelmiszerekre is.

Mi az üzlet nevének története?

Nagyon sokat gondolkoztunk azon, hogy mi legyen a nevünk, mi illene a szellemiséghez leginkább. A sógorom ötlete volt végül, hogy a Magaméri nevet használjuk, hiszen ha bejön a vásárló (akkor, amikor nincs vírushelyzet) akkor magának le tudja mérni a kívánt árut. Tehát sógoromnak, Szili Csabának, innen is köszönjük az ötletet.

Segédkezett még családtag az üzlet mai formájában?

Az ikertestvérem rengeteget segített a bolt előkészületeiben a dekorációval, a rajzokkal, a bolt profiljának kinézetével kapcsolatban.

Mennyi munka előzte meg a bolt megnyitását?

Szűk egy év volt csak a megnyitás körüli előkészületek lebonyolítása. Gondolok itt a háttérmunkákra, mint a cégek felkutatása.

Milyen típusú termékek találhatóak meg az üzletben?

Próbálunk olyan termelőket felkutatni, ahol környezetbarát termékek- akár élelmiszer, akár tisztító, akár kozmetikai termékek- vannak. Nagyon sok olyan áru található nálunk, ami növényi alapú, semmilyen vegyszert nem tartalmaz és környezetre nem káros. Kistermelőktől és a gyárból szerezzük be a termékeket. Így megtalálhatóak nálunk többek közt lekvárok, szörpök és kalocsai paprika is, egyenesen a gyárból. Igyekeztünk úgy partnereket találni, hogy személyes találkozók alkalmával a termékek gyártásának folyamatát is testközelből megtapasztalhassuk, ami nekünk nagyon fontos szempont volt.

Mennyire nagy a kereslet Pécs belvárosában a csomagolásmentes termékekre?

Reméljük, hogy egyre többen találnak meg minket már. A praktikai előnyök miatt előszeretettel vásárolnak nálunk. Ha például a vásárló nálunk egy számára addig ismeretlen termékkel találkozik, akkor tud venni olyan kis mennyiséget belőle, hogy azt otthon kipróbálhassa. Azt tapasztaljuk, hogy ez nagyon szimpatikus az embereknek. A kollégisták például szívesen jönnek akár nagyobb mennyiségű müzliért, amit hirtelen ugyan nem mindig tudok biztosítani, de ha szólnak, akkor nagyon szívesen rendelek nekik egy nagyobb papírzsákos adagot a legközelebbi vásárlásukra.

A vásárlónak valójában csak annyi dolga van, hogy megmondja miből és mennyit szeretne.

Hány céggel dolgoztok együtt?

Eddig talán ezt nem is számoltuk össze, de én olyan 20 körül mondanám.

Mennyire sok háttérmunkát igényel egy ilyen üzlet fenntartása?

Elég sokat. Nagyon sok kritériumnak kell megfelelnünk és igyekszünk minden tőlünk telhetőt megtenni, hogy minden szabályt betartsunk, és minden rendben legyen. Nem is gondolnák az emberek, hogy mennyi mindenre kell odafigyelnünk. Példaként említhetném a cégek felkutatását vagy a termékekre vonatkozó szabályok megismerését. Hét napból hetet foglalkozni kell az üzlettel. A kivételezéstől kezdve, az üzlet megvalósításán át a mai napig kemény időszak van mögöttünk, mert ez hatalmas munka, ami sok lemondással jár.
De remélem, hogy megéri, mert jó ügyet szolgálunk. Azzal, ha egy picit segítünk az embereknek felnyitni a szemét, ha odafigyelnek – gondolok itt a kenyeres-zsákra, vagy amikor zöldséget vásárolnak, akkor nem ész nélkül tépkedik a nejlonzacskót-, akkor már tettek valamit. Ezeket mind olyan jól lehet pótolni vászonszütyőkkel, arra is rá lehet tenni a vonalkódos matricát. Nem nagy dolog, szerintem ez nem lenne teher senki számára. Csak sokan nem gondolnak bele abba, hogy a gyerekeinknek és az unokáinknak hagyjuk itt ezt a sok szemetet.

Nem is kell hirtelen drasztikusan váltani, csak tényleg egy picit jobban odafigyelni.

Mikor kezdtél el érdeklődni a környezettudatos élet iránt?

18 évvel ezelőtt, amikor megszületett az első gyermekünk, egyszer csak elkezdtem szelektíven gyűjteni a hulladékot. Nem tudom, hogy pontosan mi váltotta ki belőlem akkor ezt a drasztikus változást, de talán az anyasággal együtt érkezett meg az életembe. A gyermekeim pedig már ebbe születtek bele, és így számukra már eredendően természetes, hogy szelektíven gyűjtsék a hulladékot.

Mik a személyes kedvenceid, amiket szívesen ajánlanál a vásárlóknak?

Az ételek közül az egyik a füstölt mandulánk, mert az valami eszméletlen finom, emellett pedig az aszalványokból akár a mangó, a gyömbér, amik egyben egészségesek és nagyon finomak. Közel 50 féle finomságunk van, amik között találhatóak cukormentes, illetve tojásmentes nassolnivalók is. A vegyszermentes tisztítószerek közül sokat kipróbáltam már jó magam is és kiválóan működnek. A használati tárgyaink közül pedig az alap termékek, mint a vászonszütyő és a vászontáska mellett, megtalálhatják nálunk többet között a kenyeres-zsákot (mindenféle méretben), alufólia helyettesítő edénysapkákat, mosható pelenkákat és menstruációs termékeket is.

A Pécs szívében rejtőző csomagolásmentes bolt a Bajcsy-Zsilinszky utca 9. szám alatt, a Forrás Üzletház földszintjén található. Nyitvatartása pedig a következő:

Hétfő:  10:00 – 18:00

Kedd:   10:00 – 18:00

Szerda: 10:00 – 18:00

Csütörtök: 10:00 – 18:00

Péntek:  10:00 – 18:00

Szombat:   9:00 – 14:00

Vasárnap: Zárva

Képek: Hegedüs Tünde