Tavasszal a háziasszonyok elsőként a friss sóskához nyúlnak. Hazánkban főzeléknövényként a legnépszerűbb, pedig megállja a helyét a salátákban, a krémlevesek között, és gyógynövénynek sem utolsó! Spenót, sóska, vagy szeretjük, vagy hanyagoljuk. A sóskát jobb, ha megszeretjük, mert kimondottan kedvezően hat az egészségünkre, és gyógyító ereje kimondottan jó hatással van az emberi szervezetre.

Nézzük a sóska néhány egészségre gyakorolt jótékony hatását:

1, A sóska nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, de gazdag még B1, B2, és B9 vitaminokban. A benne található nagy mennyiségű A-vitamin segít javítani a látást, és csökkenti a farkasvakságot. kellemesen savanyú ízét az oxálsav biztosítja. A sóskában bőven találunk káliumot, kalciumot, foszfort, nátriumot, flavonoidokat, és vasat.

2, A sóska a fogyókúrázók jóbarátja, mivel rengeteg vitamint tartalmaz, de elenyésző a zsírmennyisége. Bőségesen találhatunk benne proteint és szénhidrátot, de kevés kalóriát tartalmaz. Flavonoid és egyéb antioxidáns tartalma miatt jó a vízhajtó, és rostjainak is köszönhető az emésztést serkentő hatása. A szervezet tavaszi méregtelenítését segíti a benne lévő protolitikus sav.

3, Csökkentik a szervezet rossz koleszterin- és trigliceridszintjét a sóska leveleiben található antoxidánsok, így rendszeres fogyasztásával elérhető az alacsonyabb vérnyomás. Kiváló immunrendszer erősítő!
4, A sóskában fellelhető fitokémiai vegyületek hatása megvéd a vírusoktól. A sóska kivonata csökkentheti az influenza vírus szaporodását, ezzel gátolva annak növekedését a gazdasejtekben.
5, A sóskában található hatóanyagok sikerrel veszik fel a harcot a különféle bőrbetegségek ellen. Mindez a benne található flavonoidoknak, és gazdag C-vitamin tartalmának köszönhető. Így például hatékonyan bevethető a herpesz, és a pattanások ellen.
6, A sóskában található vitaminoknak köszönhetően fogyasztásával ápoljuk a száraz, töredezett hajunkat, így megelőzhetjük és megszüntethetjük a hajhullást, valamint pakolásként alkalmas szer a kopaszság ellen. A pakoláshoz forrázzunk le egy nagy maroknyi sóskalevelet, a forrázatát hagyjuk kihűlni, majd ezzel öblítsük át a hajunkat, fejbőrünket, miközben finoman masszírozzuk körkörösen a fejbőrt.
7, A kalciumban gazdag zöld levelek erősítik a csontokat, és segítenek nekünk csontjaink erősségének megtartásában. Ezért a sóska gyakori fogyasztása kifejezetten ajánlott a nőknek, hiszen az ő csontozatuk általában hamarabb meggyengül.

8, Ismét a hölgyek számára jó hír, hogy a sóska arcpakolásként is bevethető, mert segít megelőzni a ráncokat, miközben összehúzza a bőrt, és a pórusokat. Tehát a sóskát külsőleg is bevethetjük, akár a szépségünk megőrzése érdekében is. A sóska levelét turmixoljuk le, majd keverjük el kevés tejföllel, és egy fél tojássárgájával, ezt a keveréket vigyük fel az előzőleg megtisztított arcbőrre, hagyjuk hatni 10 percig, majd mossuk le bő, langyos vízzel.

9, A sóskatea, vagy sóska forrázat csökkenti a kellemetlen puffadást. Egy evőkanálnyi friss sóskát forrázzunk le két deciliter forró vízzel, hagyjuk állni 10 percig, szűrjük le, és még langyosan fogyasszuk el.

10, Nem elhanyagolható tényező, hogy egy tál sóska elfogyasztásával már biztosítani tudja a napi szükséges C-vitamin-bevitel 53%-át.

A bahir.hu oldalán folyamatosan talál friss zöld híreket, információkat.