A friss hónapos retek ragyogó színpompájával csábít tavasszal a piacok asztalain. Szinte nem is létezik olyan ember, aki ellen tudna állni a csábításnak, vagy ne szeretné a zsenge és roppanós finomságot. Akár egy szelet zsíros vagy vajas kenyérhez, akár salátában fogyasszuk, egy biztos, ez a tavaszi zöldség az egészségünket szolgálja. Gondoltak már arra, hogy mi mindenre jó a retek! Íme, néhány egészségre gyakorolt hatása:

A hónapos retek magas folyadék és rosttartalma javítja az emésztést, antibakteriális és antioxidáns hatása csökkenti a vastagbél- és a gyomorrák kialakulásának kockázatát.

Gazdag C- és B-vitaminban. Az ásványi anyagok közül sok ként, vasat, kalciumot, káliumot és foszfort tartalmaz. Fontos szerepe van a méregtelenítésben és a gyulladások csökkentésében.

A tavaszi retek magas kéntartalma fiatalítja a bőrt, és segít a bőr pH-értékének a beállításában. Segítségünkre van a szaruképződésben, és segít a bőr gyulladásának megelőzésében, azonkívül ismert még a kén kiváló méregtelenítő, és fertőtlenítő hatása is.

A hónapos retek fogyasztása meggátolja a vörösvérsejtek pusztulását, és kiválóan tisztítja a vért.

Méregtelenítő hatása különösen a máj méregtelenítésében játszik fontos szerepet. Jó tudni, hogy a retek a májban kialakuló toxinok lebontását nagyban elősegíti.

A hónapos retek magas folyadéktartalmával elősegíti a vese és húgyúti gyulladások megelőzését, és a már kialakult gyulladást is enyhíteni tudja.

A retekben található magas C-vitamin és folsav (B9-vitamin) tartalom jelentősen erősíti az immunrendszert, és véd a baktérium és vírusfertőzésekkel szemben.

Az antocián tartalma segít a káros szabadgyökök megkötésében, ezzel tudja csökkenteni a vastagbél és a gyomorrák kialakulásának veszélyét.

Többek közt csökkenti a magas vérnyomást, így a retek fogyasztásával több életveszélyes szövődményt is megelőzhetünk. A retekben lévő antioxidáns antociánok még a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében is fontos szerepet kapnak, így többek között az agyvérzést, és a szívinfarktust is megelőzheti a magas vérnyomás megfelelő szinten tartásával..

A hónapos retket leghasznosabb nyersen, felvágva elfogyasztani, mert a benne található vitaminok, ásványi anyagok a szervezet számára így hasznosulnak a legjobban.

Milyen kedvező hatással bír a nyers retek fogyasztása?

  1. Immunerősítő, tehát védi a szervezetet a vírusfertőzésekkel szemben.
  2. Védi a légutakat a fertőzésekkel és gyulladásokkal szemben. Csökkenti a köhögést, segítségünkre van a torokfájás megelőzésében.
  3. Kiváló méregtelenítő.
  4. Elősegíti a bőr regenerálódását, megvédi a gyulladásoktól.
  5. Sokszor kínozza vádligörcs? Fogyasszon több retket! Ugyanis segíti a fáradt izom regenerálódását, és az izomgörcs megszüntetését.
  6. A retek a vértisztító hatásával javítja a vér áramlását, csökkenti a vérnyomást, segít a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében.
  7. Antioxidáns hatásának köszönhetően gyulladás gátló, így véd a fertőzésektől és megköti a káros szabadgyököket, csökkenti a rákos betegségek kialakulásának veszélyét.
  8. Kiváló emésztést javító a retek.

A bahir.hu oldalon naponta talál friss és aktuális híreket, információkat.