Ugye Önök sem tudnak ellenállni a csábító, friss, illatos, tavaszi epernek?! A tavasz első hírnökeként a piacokon megjelenő eper nemcsak gyermekek és felnőttek kedvenc aromás, lédús gyümölcse, miközben rengeteg egészségvédő tulajdonsága is ismert.

Lássunk most ezek közül 13+1 tulajdonságot:

1, Az eperben sok a folsav, ami nagyon fontos, nem csak a kismamák számára. A várandós anyukáknál különösen a terhesség korai szakaszában, mert segít a magzat agyának, gerincvelőjének kiépítésében, így a rendszeres eperfogyasztással akár születési rendellenességeket is ki lehet küszöbölni, és akár meg is lehet előzni azokat.

2, Fontos megjegyezni, hogy a folsav hiánya a felnőtt szervezetben okozhatja a fehérvérsejtek megfogyatkozását, viszont jelenléte a szervezetben segíti a vas és B12 vitamin felszívódását.

3, Antioxidáns hatásának, és a benne lévő fitokemikáliáknak köszönhetően segít csökkenteni az ízületi gyulladások kialakulását. A napi jelleggel fogyasztott eper jelentősen csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladások, így az ízületi gyulladások kockázatát is.

4, Nem csak remek C-vitamin forrás, de fitonutrienstist is  tartalmaz, és sok B6-vitamin is található az érett eperben.

 5, A kiváló vitaminforrás mellett az eper tartalmaz mangánt, jódot, káliumot, biotint, magnéziumot. Tehát fogyasztásával sokféle ásványi anyagot is juttatunk a szervezetünkbe.

6, Az eper rostjai nagy segítséget jelentenek az emésztésben, és így remek gyümölcs a fogyókúra idején, amit az alacsony kalóriatartalma is megerősít.

7, Az eper a vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhetően ellenállóvá teszi a fogyasztóját a betegségekkel szemben. A C-vitamin pedig fontos szerepet játszik a szem szaruhártyájának és retinájának erősítésében. Antioxidánsok pedig meggátolják a szürkehályog kialakulását.

8, Az immunrendszer erősítését segíti az eper a C-vitamin tartalmával, mivel antioxidánsként, és a szabad gyökfogó képessége révén segíthet megelőzni a daganatok kialakulását, és a kóros sejtelváltozásokat.

9, Szépségápoláskor is bátran nyúljunk csak az eperhez, mert segít feszesen és rugalmasan tartani a bőrt, hiszen a bőr rugalmasságát biztosító kollagén termeléshez nagyon fontos a C- vitamin és víz megfelelő mennyisége a szervezetben.

10, Az eper segít kordában tartani a rossz koleszterinszintet, ami pedig a szívbetegségek leggyakoribb oka. Az eper rendszeres fogyasztásával csökkenheti az érelzáródások kockázatát, és egyben segíti is az erek karbantartásáért felelős lipoproteinek munkáját. Az eper egy igazi szívbarát gyümölcs!

11, Az eper a kálium és a nátrium tartalmával erősíti az idegrendszeri jelek továbbítását, az izom-összehúzódások elindítását, a szívritmus és a vérnyomás szabályozását. Ezek az ásványi anyagok jótékony hatással vannak a sejtek energiaellátására, a sav-bázis egyensúly megtartására.

12, Magnézium tartalma kiváló hatással van a szervezet energiaforgalmára, anyagcseréjére, a csontok, az izomzat, a szívizom, az agy működésére. Közismert, hogy a magnézium hiánya akár izomgörcsöket és izomgyengeséget is okozhat.

13, Nem elhanyagolható az eper élvezeti értéke, hiszen rendkívül ízletes idénygyümölcs. Használjuk ki így tavasz idején, és fogyasszuk belőle minél többet, az egészségünk érdekében. 

13+1, Kiváló alapanyag a konyhában, hiszen nincs nála ízletesebb krémleves, gyümölcsmártás, desszert. Jó étvágyat kívánok hozzá!

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss, nem csak zöld híreket, információkat.