Az idei évben korán beköszöntött a tavasz, így már április végén is megkóstolhatjuk a májusi cseresznyét, hiszen már megjelent a piacon a tavasz első igazi gyümölcse. Csodás színével, ínycsiklandozó formájával, és utolérhetetlen ízével csábít bennünk a fogyasztására. A friss gyümölcsöket nélkülöző téli hónapok után igazi felüdülés a fogyasztása, nem csak az ízlelőbimbóinknak, de a vitaminok és ásványi anyagokat szomjazó szervezetünk számára is.

A cseresznye kiváló vértisztító, fogyasztásával csodákat érhetünk el. Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül a sok hús, és a kevés gyümölcs, zöldség alapú táplálkozás, ami a vérben több olyan káros anyag felhalmozódását is eredményezi, amely idővel kellemetlen érzést, sőt fájdalmat is okozhat. A cseresznye fogyasztásával csökkenteni tudjuk vérünk húgysavszintjét, így elérhetjük például az ízületi megbetegedések, ilyen lehet a köszvény, megelőzését. A reumás tüneteket is tudja enyhíteni, miközben segít a cukorbetegséggel élőknek.

A hölgyeknek ajánlott sokat fogyasztani a cseresznyéből, mert remek bőrtisztító hatással rendelkezik. A gyümölcs a vérünkbe jutva a bőrünket is egészségesebbé, szebbé varázsolja. Fogyasztását legalább a tavaszi időben iktassuk be, napi rendszerességgel, hogy arcbőrünk látványosan megfiatalodjék. Az egészségesen csillogó, pattanásmentes arcbőr elérése érdekében fogyasszuk rendszerese, kisebb adagokban ezt az ízletes tavaszi gyümölcsöt.

A cseresznye, a szervezetünkben található hormonok termelését pozitív irányba módosítja a cseresznye fogyasztása. A gyümölcs fogyasztásának hatására helyreállhat a szervezetünk hormonegyensúlya, így hatva ki a cseresznyefogyasztás testünk minden részére. Változó korban különösen ajánlott a cseresznyének az étkezésbe történő rendszeres beiktatása.

Az ásványi anyagok közül a cseresznyében nagy mennyiségben találhatunk káliumot, kalciumot, foszfort, cinket, magnéziumot, vasat. Ezek az ásványi anyagok mind-mind erősítik a tél folyamán legyengült szervezetünket. Mindezek mellett rengeteg nyomelem van a cseresznyében, így a fogyasztásával elősegítjük az emésztő- és immunrendszerünk ideális működését. Lúgosító hatása az elsavasodott szervezetben kialakuló problémákat is megállítja. Megállapított tény, hogy minél sötétebb színű a cseresznye, annál magasabb arányban az ásványi anyag tartalma. A cseresznyének ismert a gyulladást gátló, fájdalomcsillapító hatása, és minél érettebb és édesebb a cseresznye, annál magasabb a gyümölcscukor-tartalma.

A cseresznye vitaminokban is gazdag, hiszen nagy mennyiségben található benne C- és B-vitamint, ezek pedig ideálisak a szervezet vitaminszükségletének megteremtéséhez, miközben ezek a vitaminok kiváló antioxidánsok, és nagyban hozzájárulnak, hogy bőrünk sokáig fiatal, ránctalan és finom tapintású maradhasson.

A cseresznye elmaradhatatlan alapanyaga a tavaszi fogyókúrának. A szervezetünkre gyakorolt kiváló hatásának köszönhetően a fogyókúra alatt nem leszünk fáradékonyak és elmarad az éhségérzet. A cseresznye, hatásos vízhajtó, segíti a felesleges víz eltávozását, és ez a fogyókúra mellett a szív- és érrendszer megfelelő működésében is nagyon előnyös. Szorulásban szenvedőknek, hatékony segítség a cseresznyekúra! Sportolóknak is ajánlott, mert természetes módon növelni az energia szintet. Alacsony zsír- és a fehérjetartalommal, sok szénhidrát és növényi rost tartalommal rendelkezik a cseresznye.Alvásproblémákkal küszködők is egyék rendszeresen cseresznyét. Magas melatonin, vagyis alvási ciklust irányító hormont tartalmaz a gyümölcs.

Mindenképpen természetesen az utánozhatatlanul kellemes, aromás, csodás íze miatt is tessék gyakran fogyasztani a cseresznyét.

A cseresznye a konyhában is nagyon sokféle módon felhasználható, készülhet belőle: leves, köret, édesség, és számos ételkülönlegesség kerülhet a cseresznyéből az étkezőasztalra. A variációknak csakis a képzeletünk szabhat határt.

Mindenkinek jó étvágyat, és jó egészséget hozzá!

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss híreket, információkat.