A zöldségkedvelők nagy örömére az első tavaszi friss kínálat között találhatjuk a fejes salátát. A zsenge, roppanós saláta segít nekünk a télen lemerült immunrendszerünket felturbózni, rendkívül tápláló, vitaminokat, (például C-, és sok B-vitamint, B1-, B2-, B6-vitamint) és értékes ásványi anyagokban pedig rendkívül gazdag, így aztán jótékony hatással van a szervezetünkre. Ezért tehát már érdemes rendszeresen beiktatni a táplálkozásunkba.

Íme, 13 ok a mindennapi fejes saláta fogyasztása mellett:

1, Fogyasztása kiválóan serkenti az anyagcserét, mert a zöld levelei tele vannak C-vitaminnal, amely segíti a szervezet zsírbontó folyamatait, és jó hatással van az anyacsere-folyamatokra.

2, A saláta rostokban gazdag, ezzel támogatja az emésztést, és segít megelőzni az emésztési problémákat, és a székrekedést.

3, Alacsony kalóriatartalma miatt a tavaszi fogyókúra elengedhetetlen kelléke, miközben vitaminokkal és értékes ásványi anyagokkal tölti fel a szervezetet.

4, Közismert, hogy s leveles zöldségek sok vizet tartalmaznak, ezért fogyasztásukkal jelentősen hozzájárulunk a szervezet hidratálásához.
5, A zöld leveles zöldségek luteint, zeaxanint és karotinokat tartalmaznak, amelyek a makulában koncentrálódnak, ezzel védik és egészségesen tartják a szemet.
6, Jó tudni, hogy a saláta összetevői antioxidánsokat is tartalmaznak, ezzel segítenek megelőzni a gyulladásos betegségeket.
7, A leveles zöldségek kalciumban rendkívül gazdagok, amely elengedhetetlen az egészséges és erős csontozat kialakulásához. Tehát a fejes saláta fogyasztása jót tesz a csontoknak, ami gyerekkorban és felnőtt korban is rendkívül fontos, különösen menopauza előtt álló nők esetében.
8, A saláta javítja a vér összetételét, és oxigénnel látja el a sejteket, ezzel segít elűzni a tavaszi fáradtságot.
9, A rengeteg vitamin és ásványi anyag tartama okán nem is csodálkozunk azon, hogy erősíti és kiválóan támogatja az immunrendszerünk működését. Hatékonyan bevethető megfázás, influenza vagy fertőzés ellen is. Torokgyulladáskor igyuk meg a finom, ecetes salátalevet is.
10, Jó hír, hogy a saláta, és a zöld levélzöldségek, tele vannak antioxidánsokkal, az antioxidánsok pedig megakadályozzák az oxidatív károsodásokat és a szabadgyökök kialakulását a szervezetben.

11, A fejes saláta gazdag A- és K-vitaminban, amelyek pedig számos alapvető élettani folyamatért felelősek. Az A-vitamin serkenti a sejtek megújulását, a K-vitamin pedig a véralvadáshoz és a csontok egészségéhez szükséges.

12, A lúgos folyamatokat segítik a salátában található ásványi anyagok, így hozzájárulnak ahhoz, hogy kíméletesen eltávolítsák a méreganyagokat a szervezetünkből.

13, A fejes saláta fogyasztása jótékony hatással van az emberi gyomor működésére ezért, aki rendszeresen fogyasztja, annak gyomorfájdalmai enyhülni fognak.

Sokan nem kedvelik a zöld saláták fogyasztását, pedig így fejtik ki legjobban a jótékony hatásukat. Számukra is akad sokféle elkészítése lehetőség, mert a fejes salátából nagyon finom leves, főzelék, smoothie készíthető, miközben remekül társítható gyümölcsökkel is.

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss, tavaszi híreket, információkat.