Korábbi főszerkesztőnk Vági Márton 2023 májusától Máltán él és dolgozik, azonban közösségi oldalán rendszeresen foglalkozik magyarországi közéleti témákkal, így időről-időre megosztjuk egy-egy írását, mint véleménycikket.

Az alábbiakban Vági Márton írását változtatás nélkül közlöm:

Mivel nem vagyok egy idióta ezért nem kérdés, hogy elmegyek szavazni, a nem szavazás lehetőségét meghagyom az idiótáknak. De kire fogok szavazni?

Kezdjük azzal, hogy kire nem.

Biztosan nem szavazok a Fideszre, a DK-MSZP-Párbeszéd trióra, a Momentumra, a Jobbikra és a Mi Hazánkra. A FideszDK-t magyaráznom sem kell, a Jobbik nem létezik, a Mi Hazánk mocskos nácik gyülekezete, a Momentummal pedig leginkább az a bajom, hogy konzisztensnek a politikájukat, az nekem nem szimpatikus, hogy az egyik nap minden szarnak elhordják a DK-t (ami amúgy jogos), hogy másnap különböző politikai érdekek mentén összefogjanak velük. Most akkor szeretjük Fletót, vagy nem? Döntsék már el, könyörgöm.

Igazából öt opció marad így: Magyar Péter pártja, Márki-Zay Péter pártja, Vona Gábor pártja, az MKKP és az LMP. Nézzük meg sorban ezeket, haladjunk hátulról előre.

Az LMP az egyetlen ellenzéki párt 2022-ből ami leszűrte a következtetést, és rájött arra, ami mindig is nyilvánvaló volt: Gyurcsánnyal meg az óbaloldallal nem lehet leváltani a Fideszt, a céltalan Orbánozás sem vezet eredményre, és akik legalább megpróbálnak ügyek mentén politizálni, lásd pl akkumulátorgyárak elleni tüntetések, klímabérlet. Kifejezetten tetszik, hogy Vitézyt indítják Budapesten, hogy még az ellenzék fellegvárában is ki mernek lépni a DK-MSZP-Párbeszéd által dirigált narratívából, mely szerint Karácsony a főpolgármester, aki mást mond az Fideszes, holott rohadtul nem így kéne ennek lennie. Ami viszont ellenük szól az az, hogy közel sem biztos, hogy elérik az 5 százalékot, sőt, azt pedig semmiképpen sem szeretném, hogy elvesszen a szavazatom.

A Kétfarkú Kutyákkal mindig is szimpatizáltam, de még soha nem szavaztam rájuk. Ha például a XII. kerületben laknék ez nem lenne kérdés, Kovács Gergelyből remek polgármester lesz, ráadásul simán lehet, hogy az MKKP az én szavazatom nélkül is eléri az 5 százalékot.

Vona Gábort alapvetően bírom, intelligens embernek tartom, de jelenleg nem úgy fest, hogy a 2RK az 5 százalékos határ közelébe kerülne, vélhetően az egy elveszett szavazat lenne. Ezekre az elveszett szavazatokra még visszatérünk.

MZP-ék esete is hasonló, mint Vonáé. Kedvelem Pétert, jó embernek tartom őt, de nagyon bizonytalan az MMM helyzete, én egyelőre nem látom az esélyt az 5 százalék elérésére.

Péter Magyar TISZA pártja maradt, amiről jelenleg azt gondolom, hogy simán meg fogja ugrani a bejutási küszöböt, sőt azon sem lepődnék meg, ha végül ők végeznének a Fidesz mögött a második helyen, felüdülés lenne, ha sikerülne megelőznie a kék-Fideszt. Alapvetően szimpatizálok Magyarral (még ha volt pár kijelentése amivel nagyon nem értettem egyet), és abban is biztos vagyok, hogy előbb az ellenzéket kell leváltani, a kormányt csak azután lehet, amire egyébként Magyar alkalmas lehet, de egyelőre tényleg nem tudom, hogy kire is fogok szavazni. Egyébként Magyarék elég jól állnak, két nap alatt 95 ezren szavaztak a jelöltjeikre, szóval ha van nem elveszett szavazat, akkor ez az.

Én továbbra is azt gondolom, hogy ezeknek a feleknek minimum meg kéne gondolniuk a közös listaállítást, de legalább a nagyjából azonos oldalon lévőknek (Magyar, Márki-Zay, Vona), mert rohadtul nem mindegy, hogy elveszik-e pár tízezer szavazat, miközben szerintem egy ilyen Fidesztől és DK-tól is független lista simán képes lenne elérni az 1 millió szavazatot, ami már komoly fegyvertény lenne a 2026-os választásokra is.

Forrás: Vági Márton

A bahir.hu oldalon folyamatosan talál friss híreket, információkat.