Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök. Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.    

Az elnök május 10-ig tartó budapesti programja során tárgyalást folytat a magyar miniszterelnökkel és a köztársasági elnökkel kétoldalú politikai, gazdasági és nemzetközi kérdésekről.    

A látogatás célja Magyarország és Kína államközi és gazdasági-kereskedelmi kapcsolatainak további erősítése, valamint az együttműködés kiterjesztése újabb területekre – írta közleményében a miniszterelnök sajtófőnöke. – olvasható az mti.hu oldalán.

A magyar sajtó információi szerint a kínai elnök azért is jön május 8-án, két napra Budapestre, hogy bejelentsék a kínai beruházásokat, amelyek közül az egyik a magasvasút, a másik pedig a Bicsérd melletti autógyár, ehhez kapcsolódóan úgy hírlik, hogy a kétnapos látogatás közül az egyiken Pécsre látogat majd Hszi Csin-ping kínai államfő, hogy Orbán Viktorral közösen az autógyár építését bejelentsék.  

A fővárosi beruházással kapcsolatban Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt korábban már úgy nyilatkozott, hogy: „Budapest nem lehet Kína játszótere.”

A repülőteret és Budapest belvárosát összekötni tervezett kínai vasúti projekt megvalósítását az LMP is egy  „megbocsáthatatlan hibának” tartja.  

A kínai elnök látogatásával, és a magasvasút beruházással kapcsolatban a főpolgármester-jelölt ma újabb bejegyzést tett közzé a Facebook-oldalán:

Immár három napja hallgat a kormány arról a hírről, hogy a kínai állam a tömegközlekedési hálózattól elkülönített magasvasút építésére kapna előjogot a budapesti repülőtérre.

A hírek szerint a közösségi közlekedési hálózatba illesztett vasúti megoldás helyett kínai luxusvonat épülne, amely csak a turistákat szolgálná ki és egy életre ellehetetlenítené, elfoglalná a helyét a nyugat-európai mintáknak megfelelő vasúti bekötés létrehozásának. Pedig azáltal az egész országból és Budapest számos pontjáról elérhető lenne vonattal a repülőtér.

Olyan ez, mint az orosz metró: még legalább 20 évig utazhatunk a korszerűtlen vonatokkal, mert a korszerű nyugati megoldások, az új vonatok beszerzése helyett sikerült a kormánynak egy elavult orosz technológiát választani egy Putyinnal kötött megállapodás nyomán. Ha igazak a hírek, most pontosan ugyanez készül újból, csak épp kínai változatban.

Miközben a Kormány három napja nem reagál a Telex cikkére, azt már tudjuk, hogy Hszi Csin-ping kínai államfő Budapestre érkezik május 8-án.

Budapest nem lehet Kína játszótere.

A kormánynak meg kell szólalnia és egyértelművé kell tennie: tervez-e minden jogi, közbeszerzési, építési jogi előírást felülíró nemzetközi szerződést kötni a kínai államfővel reptéri luxusvonat építésére, a budapesti reptérre? Ha igen, a hazai nyilvánosságnak a döntés és bejelentés előtt joga van tudni, mit és miért terveznek. Ugyanis minden korábbi műszaki és közgazdasági számítás és mérnöki tervezési munka elvetette az elkülönült luxusvonatot, mivel a vasúti hálózatba illesztett tömegközlekedési megoldás minden tekintetben jobb eredményt hozna. – olvasható Vitézy Dávid közösségi oldalán.

A bahir.hu mai írásában foglalkozott a kínai elnök Budapestre, illetve Pécsre tervezett látogatásáról.