Még bő másfél hetet kell várni, hogy a Bajnokok Ligája döntőjében a Dortmund és a Real Madrid összecsapjon a végső győzelemért. Ugyanakkor ami látszólag csak két csapat külön mérkőzése, valójában nagyon sok másik csapatot is befolyásol. Sőt, egy igazolásnak köszönhetően még bizonyos nézőpontból a Dortmund sem járna rosszul, ha az ellenfelük nyerne.

Egy igazolás záradéka izgalmassá vált

Tavaly a Real Madrid megvette a Borussiától Jude Bellinghamet. A 103 millió eurós vételár mellé még bekerült egy olyan záradék is, hogyha a Madrid megnyeri a Bajnokok Ligáját soraiban Bellinghammel, akkor további 25 millió euró jár a Dortmundnak.

És ez a záradék, ami izgalmassá teszi a szituációt ilyen szempontból. Ugyanis a BL győztese és a második helyezettje közötti pénzjutalom-különbség mindösszesen 4.5 millió Euró. Tehát mondhatjuk azt, hogy a Dortmund 20.5 Euróval jobban jár, hogyha elveszíti a BL-döntőt.

Persze a gyakorlatban azért ez ennél bonyolultabb. Egyrészt a záradék nem csak az idei évre vonatkozik, ha bármikor nyer a Real Bellinghammel, akkor életbe lép. Tehát ha idén mondjuk a Dortmund nyer, de jövőre a madridi gárda, akkor 2025-ben kapja meg a német csapat a 25 millió Eurót. Másrészt pedig azért a BL-győzelemnek komoly presztízs-értéke is van, ami többet jelenthet 20 millió Eurónál.

Végül pedig az sem egy elhanyagolható szempont, hogy a Dortmund a német bajnokságban csak az ötödik helyen végzett. Így amennyiben nem nyeri meg a BL-t és nem kerül címvédőként a sorozatba, akkor csak az Európa-Ligában játszhat a következő évben. Márpedig a második számú kupasorozatban jóval kevesebb pénzt lehet csak szerezni, mint a Bajnokok Ligájában.

A Fradinak viszont jól jönne a Real győzelem

Azonban amíg a Dortmund esetében nem jelenthető ki, hogy jól járnának a madridi BL-győzelemmel, addig a magyar bajnok esetén ez biztos. Ez pedig a jövő évi kiírásból adódik. Ugyanis alanyi jogon bejutó a BL-csoportkörbe (többek között) az UEFA-rangsor első 13 országának bajnoka, és a BL-címvédő is. Ha azonban a BL-címvédő a saját hazájából is bejutna, akkor nem a BL ezüstérmese jut be helyette, hanem a 14. ország bajnoka.

Ez jelenleg az ukrán Sakhtar Donyetsk, aki egyébként a BL-selejtező 4. körében (play-off) kezdene neki a küzdelemnek. Ez viszont azt is jelenti, hogy a Dinamo Zagreb így csak a harmadik körben kapcsolódna be a küzdelembe, míg az első kör két legerősebb csapata csak a második körben. Márpedig a Ferencváros papíron jelenleg a legerősebb az első körös csapatok közül. Így ez azt jelentené, hogy a Fradi csak a második körben csatlakozna a nemzetközi küzdelmekhez.

Ez több szempontból is előnyös: innentől kezdve elegendő lenne 3 párharcot megnyerni a BL-csoportkörért, de ha ez nem sikerül, akkor sincs nagy baj, hiszen kiesés esetén az Európa-Ligába, onnan való kiesés esetén meg a Konferencia-Ligában folytathatná a csapat. Így ha a 3 párharcból csak egyet is megnyerne a magyar bajnok, akkor onnantól kezdve már biztos számukra az őszi csoportkör. Ellenben ha a BL első fordulójából kiesnének, akkor a rögtön a Konferencia-Ligába kerülnének, és már csak akkor jöhetne össze a csoportkör, ha további 3 párharcot megnyernének.

A gyakorlatban persze az első kör nem okozhatna túl nagy gondot, hiszen az összes lehetséges ellenfél mind anyagilag, mind nemzetközi rutin tekintetében jócskán a Fradi alatt van. Csak éppen a Ferencváros tavalyi Kí Klaskvik elleni váratlan kiesése mutatta be, hogy egy párharcban bármi megtörténhet…