Mivel a tél végi időszakban egyre kevesebb friss zöldség áll a rendelkezésünkre a konyhában, azt a keveset, amit még frissen lehet beszerezni, azoknál bizony fontos, hogy az utolsó darabkáját is hasznosítani tudjuk. Ez a megoldás ráadásul még a pénztárcánknak is kedvez.
Az egyik ilyen téli zöldségünk a brokkoli, ami üde, zöld színével, kellemes ízvilágával feldobja a tél végi étkezésünket. Most a receptek, és a brokkoli egészségre gyakorolt hatása mellett, arra szeretném felhívni a háziasszonyok figyelmét, hogy a brokkoli szárát se dobják ki!
Amennyiben eddig azt gondolták, hogy a brokkoli szár részét nem lehet felhasználni, nos akkor tévedtek. Hiszen, ennek az igazán tápláló zöldségnek a szárát is változatos formában lehet hasznosítani a konyhában.
Íme, néhány példa arra, hogy legközelebb maradék nélkül legyen hasznosítva a brokkoli:
Sült brokkoli: ehhez a csemegéhez hámozzuk meg a brokkoli szárát, majd vágjuk hasábokra, sózzuk be. A brokkoli hasábokat forgassuk meg egy fűszeres: paprikás, fokhagymás kenyérmorzsába, és fújjuk le olajjal, majd tegyük előmelegített sütőbe és süssük ropogósra. Étkezéshez tálaljuk köretként, de vendégváráskor mártogatóssal egy kitűnő meleg előétel lehet.
Krémleves: A brokkoli megtisztított szárát bármilyen krémlevesbe belefőzhetjük, semleges íz világával nem csak ízletesebbé, de táplálóbbá, sűrűbbé is teszi a krémlevesünket.
Pesztó: A krémleveshez hasonlóan, főzzük meg, fűszereszzük, majd turmixoljuk össze tejszínnel. Kiválóan enyhíti a hamarosan megjelenő medvehagyma erős aromáját! A pesztót keverjük össze a tésztával, majd ízlés szerint szórjuk meg sajttal, vagy pirított dióval, esetleg pirított fenyőmaggal.
Fasírt: A brokkoli ledarált vagy lereszelt szárát bármilyen húsos vagy húsmentes fasírthoz hozzáadhatjuk.
Burgonyakrokettben: Hámozzuk meg és daraboljuk kockákra a brokkoli szárát, majd pároljuk 1-2 percig, és fűszerezzük sóval, borssal, őrölt köménnyel. Kiválóan feldobja a burgonyakrokettet, mind az ízével, mind a színével.
Rakott brokkoli: A megtisztított brokkoli rózsákat a szárával együtt kisebb darabokban pároljuk 1-2 percig, majd fűszerezzük ízlésünk szerint, sóval, borssal, őrölt köménnyel, őrölt chilivel. Öntsük fagyos zsírral kikent, zsemlemorzsával meghintett tepsibe. Egy liter tejből készített, kellően fűszeres ízesítésű besamelmártással öntsük le, kolbászmorzsával és reszelt sajttal hintsük meg, sütőben összemelegítve igazi ínyencség, ami nem csak laktató, de nagyon finom.
Brokkoli élettani hatása:
Magas rosttartalmú zöldségféle, ezért kiváló az emésztésre. A brokkoli glükozinolátokat és K,- B6 – és C-vitamint tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a sejtkárosodás ellen, és eredményesen felveszik a harcot a stresszel. A növény rendszeres fogyasztása a vércukorszintünket is karbantartja. Ásványi anyagok közül kiemelkedő a vsa, a kalcium, a magnézium, a foszfor, a kálium tartalma. Ezekből tudható, hogy az ízületi gyulladás esetén is a segítségünkre lehet. A brokkoli rendszeres fogyasztása a rákos megbetegedések kockázatát is csökkenti.
Melyik receptet próbálják ki a felsorolt ötletek közül? Írják meg nekünk kommentben!
Forrás: webbwtwg.hu, hazipatika.com, maradeknaelkul.hu