Lassan búcsút mondhatunk a télnek, vele a hideg időnek, és ezzel együtt pedig a sütőtökszezonnak is.
A sütőtökös receptekkel nem csak színesíteni tudták a háziasszonyok a szürke téli napokban a család asztalára kerülő finomságokat, de feldolgozásával rengeteg vitaminnal, ásványi aggal, és egészséges étellel is ellátták a családtagjaikat.
A sütőtök nagyon sokrétűen hasznosítható a konyhában levesként, tésztára pesztóként, köretként, vagy éppen egy édes desszert, például muffin hozzávalójaként.
A sütőtök imádók csoportjába tartozóknak szeretnék most egy igazán különleges recepttel kedveskedni, hogy a tavasz beköszöntével se kelljen lemondaniuk a sütőtök élvezetről.
Nos, amennyiben szeretnék üvegbe zárni a sütőtök ízét és zamatát, akkor irány a konyha és készítsünk belőle egy olyan finom pesztót amit még az olaszok is megirigyelnének, vagy egy igazán pikáns savanyúságot.
Sütőtök, savanyítása:
Hozzávalók egy 800 ml-es üveg savanyított sütőtökhöz: 200 ml forró víz, 400 gr sütőtök, 30 gr cukor, 10 gr só, ½ narancs leve, 100 ml borecet, 20 darab szegfűszeg.
Elkészítés: Tisztítsuk meg a sütőtököt, magozzuk ki, majd készítsünk belőlük vékony szeleteket. Készítsük elő a befőttes üvegeket, kupakokat forró vizes kifőzéssel. Forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a cukrot, a narancslevet, az ecetet, a fűszereket. Az üvegbe szorosan tegyük bele a szeleteket, majd öntsük fel a vizes keverékkel, amíg teljesen elfedi. Zárjuk le szorosan a tetővel. 5-10 percre helyezzük fejjel lefelé, majd fordítsuk meg és hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni. 1-2 nap múlva lesz fogyasztható, mikor már összeértek az ízek. A videó végigvezet, hogyan készítsd el: nézd meg ezt a videót!
Sütőtök pesztó:
A már megsütött, és kihűlt sütőtököt, vágjuk kisebb darabokra, ezután a sütőtököt és a pirított tökmagot aprítógépben vagy turmixgépben reszelt parmezánnal, olívaolajjal és ízlés szerinti fűszerekkel (sóval, borssal, chilivel) pürésítsük krémes állag eléréséig. A sütőtök pestó nem csak tésztára, de pirítósra vagy nyers zöldségekhez mártogatósnak is használható. Tálaláskor ajánlott megszórni pár szem pirított tökmaggal vagy parmezán forgáccsal, hogy ezzel is fokozzuk a látványt és ízek tobzódását.
A sütőtököt természetesen fagyasztással is lehet tartósítani, nyersen kockára vágva, jól záródó műanyag dobozba vagy zacskóba kerülhet a fagyasztóba, sülve, püréként szintén.
A sütőtök kiváló egészségmegőrző is, hiszen kalciumban, cinkben, vasban, C-vitaminban, karotinban és folsavban gazdag! A sütőtök egészségre gyakorolt jótékony hatásáról bővebben egy korábbi írásunkból is tájékozódhatnak.
Forrás: maradeknelkul.hu, dizajnkonyha.hu