Siklós várossá nyilvánításának negyvenötödik évfordulóján hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a Városnapokat, mely alkalmából számos koncert és program várja majd az érdeklődőket.

Korábban nem volt Siklósnak olyan emblematikus napja, melyhez kötni lehetett volna a várossá válását, illetve olyan minőségben indította volna el a szezont, ahogy az Harkány-Siklós-Villány térséghez méltó – mutatott rá Riegl Gábor. A polgármester leszögezte: március 31. és április 2. között egy olyan háromnapos, ingyenes születésnapi rendezvénysorozattal készül Siklós, mely hagyományt teremt.

Mindezen túlmenően Siklós képviselő-testülete újragondolta a fontosabb városi események dátumait is, így e naphoz kötik majd a kitüntetések átadását, illetve fontos szerepet kapnak többek közt a hagyományőrzők, a nemzetiségi önkormányzatok és a határon túli kapcsolatok is.

Riegl Gábor ismertette, a rendezvény támogatói között köszöntheti az Emberi Erőforrások Minisztériumát, a külügyminisztériumot és a Nemzeti Művelődési Intézetet is.

A rendezvény helyszíne a Felszabadulás utca Mária utca és a körforgalom közötti része lesz, a színpad az úton fog elhelyezkedni – ismertette Béni Gábor. A rendezvényszervező hozzátette, hogy a Mária utcát gasztroudvarrá alakítják, ahol a különböző ételek mellett a helyi borokat és pálinkákat is meg lehet majd találni.

A fesztivál nyitókoncertjét csütörtök este a Hooligans adja, a pénteki főnapon a Bagossy Brothers Company játszik, akit a horvát Gazde követ. A szombat a bulizós, retrósabb hangulaté, amikor a Neoton Família lép fel, majd a Kozmix ad tűzijátékkal egybekötött koncertet táncosokkal és tűzzsonglőrökkel. A három nap során érkezik a 100 Tagú Cigányzenekar is. Valamennyi nap utcabállal zárul.

A szervezési feladatok mellett az elmúlt időszak döntéseit összegezve Nagy Csaba ismertette: a város és a megye aláírhatta a szerződést, így elindulhatott az ipari park több mint 50 millió forintos tervezési programja. A közeljövőben kerül átadásra a két általános iskola fejlesztése, tavaly pedig elindulhatott a hegyi utak felújítása, mely a most nyert 200 milliós támogatásnak köszönhetően immáron több mint 11 kilométernyi út felújítását jelenti.

Hamarosan megújulnak Siklós játszóterei, egy új térrel bővül a város, de szó eshet a Váralja programról és az új körforgalomról is – sorolta a teljesség igénye nélkül az országgyűlési képviselő. Mint a rendezvény fővédnöke fogalmazott, az elmúlt két év nem csak a kultúrában, nem csak a közösségi rendezvényekben mutatta meg, hogy egy fiatalos városvezetés, egy közösségért tenni akaró önkormányzat akar előrelépni.

A város rendezvényeinek zászlóshajójaként vehető Várfesztivál szerepe nem változott, az továbbra is augusztus közepén várja majd a közönséget. Szentgyörgyváry Péter ismertette, emellett is számos új, sorozattá összeálló tematikus programmal készül a vár. Március 14-én új állandó kiállítás nyílik, mellyel Magyarország első külügyminisztere, Batthyány Kázmér előtt tisztelegnek. Tervben van a Várszínházi esték programsorozat valamint készülnek stand up estekkel, illetve zajlik a Várfesztivál programjainak összeállítása.

Via: Siklósi Hírek.