A koronavírusnak köszönhetően életünk rengeteg új kihívás elé került. A környezeti kibocsátás szempontjából pedig egy nem várt következményre hívja fel a figyelmet egy új kutatás.

A károsanyag-kibocsátás és a koronavírus kapcsán rendre előkerül, hogy otthonmaradás tulajdonképpen segít a környezeten. Ez így is van, hiszen kevesebbet közlekedünk és a nagyobb, szennyező gyárak is leálltak egy időre. Ugyanakkor azzal sokan nincsenek tisztában, hogy az otthoni szórakoztató eszközök (TV, számítógép) is kibocsátást okoznak. Az pedig, hogy ezeket kénytelenek vagyunk szinte folyamatosan használni, csak növeli a problémát.

Egyes országokban az internethasználat 20 százalékkal is növekedett a lezárások óta, ha pedig ez így marad idén is, akkor a kutatók szerint egy Magyarország méretű erdőre lesz szükség ahhoz, hogy az emiatt keletkező szén-dioxidot ki lehessen vonni a levegőből.

A Purdue Egyetem kutatói a Resources, Conservation and Recycling tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukban vizsgálták meg a kérdést. Arra keresték a választ, hogy egy gigabájtnyi adatforgalomra vetítve melyik internetes platform a legszennyezőbb. A Zoom, a Tiktok, a Whatsapp, a Facebook és a Netflix volt a vizsgálat tárgya, ez alapján az utóbbi emelkedett ki, méghozzá hatalmas fölénnyel. A sorozatok és filmek nézése a Netflixen óránként 440 gramm szén-dioxid kibocsátásért felelős.

A probléma amiatt lehet így, mert minél jobb minőségű videót használunk, annál nagyobb a szénlábnyom. A Netflix esetében a felbontás kicsit rosszabbra állításával akár a kibocsátás 86 %-át is megspórolhatjuk!

A másik nagy kibocsátású alkalmazás az a Zoom. Az otthonról való dolgozás során a leginkább használt applikáció szintén hatalmas károsanyaggal jár együtt. A kamerahasználat miatt egy óra alatt 160 gramm szén-dioxid kibocsátásáért lehetünk felelősek. Ha azonban kikapcsoljuk a kamerát, a megbeszélésünk kibocsátását 96 százalékkal csökkenteni tudjuk!

Ennek oka az, hogy a számítógép- és a laptophasználat energiával jár, aminek pedig a jelentős része fosszilis energiahordozókból érkezik. Ez sajnos jelentős környezetszennyezéssel jár. Ami a kutatásból talán meglepő lehet, hogy ennek mekkora hányada származik a kamerák használatából.

A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy sajnos sokan még mindig a papír-és műanyaghasználat csökkentésével, a felesleges fűtés mellőzésével és a szelektív hulladékgyűjtéssel kötik össze a környezettudatosságot. Pedig az internethasználatnak is nagy szénlábnyoma van, nem is beszélve a kamerák használatáról. A Zoom vagy éppen a Netflix tehát ilyen módon is árt a környezetnek.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne használjuk ezeket a felületeket, de egy Zoom-megbeszélés esetében a kamera kikapcsolásával, a Netflixnél pedig a felbontás átállításával rengeteget tehetünk a környezetért.

Forrás: Greenfo