Életünk során biztosan tapasztaltuk már mi is, hogy néha megremeg a kezünk. Ezt okozhatják különböző környezeti tényezők is, mint pl.: a hideg. Megeshet, hogy stressz vagy sokk hatása alatt állunk, aminek hatására ily’ módon reagál a szervezet.  

De milyen lehet élni az életet folyamatos kézremegéssel?  

A Parkinson- kór egy progresszív betegség, amely a tudomány mai állása szerint sajnos gyógyíthatatlan. Jelenleg ez világszerte a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri betegség.

A „reszkető bénulás” nevezetű betegséget elsőként az 1770-es években írta le James Parkinson, brit tudós és orvos. Arra a következtetésre jutott, hogy az agyban levő ganglionok sérülése okozza a kórt és az első tünetek olyan 50-60 éves korban kezdenek megmutatkozni.
A mai kutatások segítségével sikerült bebizonyítani, hogy az oka, a gyomor-bélrendszerben rejlik és onnan pedig a bolygó idegen keresztül jut fel az agyba.

Három fő tünet jellemzi, amelyből minimum kettőnek kell jelen lennie ahhoz, hogy a diagnózist fel lehessen állítani. Ezek a nyugalmi remegés, izommerevség és a lassultság, amelyek mellé még társulhat csökkent arcmimika, instabilitás, vérnyomásesés. Előfordulhatnak kommunikációs nehézségek is, a beszéd lelassul, illetve halkabb lesz, afféle suttogó beszéd jellemző ezeknél az embereknél.

Kockázati tényezői közé tartozik, az életkor. A betegség fiatal korban nagyon ritkán alakul ki, inkább az idősebb korosztálynál és azok közül is a férfiakra jellemzőbb jobban. Örökletes betegség, ami azt jelenti, hogy ha egy vagy több közeli hozzátartozónál is jelen van a betegség, akkor növekedik az esély, hogy a további generáció is szenvedni fog később ebben a korban.

A világnapját 1977 óta április 11-én tartják, ugyan is 1755-ben ugyan ezen a napon született James Parkinson, a betegség első leírója.